Osamu Dazai

Osamu Dazai

Osamu Dazai

Osamu Dazai (Kanagi, 1909 – Tokio, 1948) was het tiende kind van een aristocratische grootgrondbezitter en politicus in het noorden van Japan. Hij was een briljant student, maar verliet de universiteit van Tokio uiteindelijk zonder diploma, hij had zich verloren in een turbulent leven met drank, drugs en seks. Na zijn studieperiode werd hij een succesvol schrijver van romans, verhalen en essays, maar hij bleef worstelen met verslavingen en angsten. Hij ondernam meerdere zelfmoordpogingen.

Op de dag dat hij negenendertig zou zijn geworden, werd zijn lichaam gevonden in een kanaal in Tokio, samen met dat van zijn minnares Tomie Yamazaki. Enkele weken daarvoor had Dazai zijn meesterwerk Als mens mislukt voltooid. Zijn oeuvre werd en wordt veel gelezen, in Japan maar ook ver daarbuiten.

Osamu Dazai komt op verschillende manieren terug in de hedendaagse popcultuur. Zijn werk is geprezen door grote schrijvers en kunstenaars als Patti Smith, Yasunari Kawabata en Wong Kar-Wai, zijn boeken zijn bewerkt tot films, anime en manga’s, en tegenwoordig is hij een geliefd personage in de populaire animatieserie Bungo Stray Dogs.