Fran Ross

Fran Ross
Boeken
Oreo

Fran Ross

Fran Ross (Philadelphia, 1935 – New York, 1985) was een opvallend slimme scholier, deed haar eindexamen op haar vijftiende, kreeg een stipendium voor de Universiteit van Philadelphia en verwierf haar bachelor in de vakken communicatie, journalistiek en theater. In 1960 verhuisde zij naar New York en werkte een tijd lang bij de uitgeverijen McGraw-Hill en Simon & Schuster. Ze schreef voor tijdschriften als Essence en Playboy en werkte voor de show van de komiek Richard Pryor. Op vijftigjarige leeftijd overleed ze aan kanker, een tweede roman bleef onvoltooid.

Oreo werd voor het eerst 1974 in de VS gepubliceerd en verdween kort daarna bijna onopgemerkt of volledig misverstaan op het hoogtepunt van de Black-Powerbeweging.
Het boek was zijn tijd vooruit. Twee jaar later verscheen Roots, Alex Haleys grote saga van een Afro-Amerikaanse familie en veranderde de blik op de complexe zwarte gemeenschap.

Na de succesvolle herontdekking verscheen Oreo in vele vertalingen en geldt intussen als een moderne klassieker en een qua vorm en taal baanbrekende roman.