Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque (pseudoniem van Erich Paul Remark; Osnabrück, 1898 – Locarno, 1970) werd in 1929 – drie jaar voor Fallada’s Wat nu, kleine man? – wereldberoemd met Van het westelijke front geen nieuws en geldt als een van de bekendste en meest gelezen auteurs van Duitse literatuur in de twintigste eeuw. Tijdens zijn studie werd hij in 1916 opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen, vocht aan het westelijk front en raakte verscheidene keren gewond. Na de oorlog volgde hij een lerarenopleiding, daarnaast was hij actief als steenhouwer en als testrijder voor een Berlijns bandenbedrijf. Zijn schrijverscarrière startte hij als toneelcriticus en als sportjournalist.

De eerste uitgever aan wie hij Van het westelijke front geen nieuws aanbood, weigerde dit expliciete antioorlogsboek te publiceren. Ondanks de enorme politieke controverse werden er het eerste jaar al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht. In 1933 werden Remarques boeken in het openbaar verbrand en in Duitsland verboden. In 1938 werd hem zijn Duitse staatsburgerschap ontnomen, in 1939 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en hij verkreeg de Amerikaanse nationaliteit in 1947. Na de oorlog publiceerde hij nog zeven romans, die allen op uiterst boeiende manier vertellen over wat nationalistische grootheidswaan, oorlogen en autoritaire ideologieën met de gewone burger doen en hoe zelfs onze meest intieme gevoelens en verlangens daardoor aangetast worden.

Net als bij Fallada zal Cossee de beste romans van Remarque in een herziene vertaling publiceren. De nacht in Lissabon (Cossee 2017) en Arc de Triomphe (Cossee
2018) waren een triomfantelijk begin.