Cossee Nieuwshttp://www.uitgeverijcossee.nlNieuwsberichten<![CDATA[Een onberispelijke man in februari]]> De VPRO Gids keek alvast vooruit en verheugt zich terecht op het boek dat in februari gaat verschijnen: Een onberispelijke man van Jane Gardam. Een auteur die door zowel Ian McEwan als Hilary Mantel wordt bejubeld en in Duitsland al meer dan een jaar op de bestsellerlijsten staat, maar die hier totaal onbekend is. 

]]>
<![CDATA[Cossee in de eindejaarslijstjes]]> Met de jaarwisseling zijn ook de eindejaarslijstjes weer verschenen. Bij Uitgeverij Cossee zijn in 2016 weer veel mooie titels verschenen, en dat is niet onopgemerkt gebleven. De recensenten van NRC Handelsblad noemen maar liefst vier titels van Cossee als de beste boeken van 2016. Bij de Volkskrant gaat het nieuwe boek van Coetzee aan kop.

]]>
<![CDATA[Het vogelhuis genomineerd voor de BNG literatuurprijs]]> De roman Het vogelhuis van Eva Meijer is genomineerd voor de BNG literatuurprijs 2016! De BNG Nieuwe Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs onder de veertig die minimaal twee literaire prozawerken uitgegeven hebben.

]]>
<![CDATA[Italiaanse leesclub op 15 januari rondom Elio Vittorini's De rode anjer]]> Stap middenin de winter in de zomerse warmte van Italië. Ernest van der Kwast (auteur van het succesvolle De ijsmakers) introduceert u in de wereld van Elio Vittorini. Een bijzondere middag, onderdeel van het Schwob-leesclubfestival, in de Java Bookshop met heerlijke Italiaanse hapjes en rode wijn.

]]>
<![CDATA[Navid Kermani en Christophe Boltanski in Nederland]]> Op 28 november komt Navid Kermani – getipt als presidentskandidaat in Duitsland – naar Groningen om geïnterviewd te worden door Andres Blühm voor het culturele podium Studium Generale. Bij Uitgeverij Cossee verscheen van Kermani onlangs Goddelijke kunst, waarin de koranexpert de christelijke kunst op een nieuwe, boeiende manier bekijkt. U bent van harte welkom.

Twee dagen later, op 30 november, zal de Franse auteur Christophe Boltanski bij Spui25 in Amsterdam te gast zijn. Daar stelt hij zijn prachtige roman De schuilplaats voor (winnaar van de Prix Femina 2015) en gaat in gesprek met Margot Dijkgraaf. Ook hier zien we u graag.

]]>
<![CDATA[Voorjaarsaanbieding online]]> Komend voorjaar zullen er weer prachtige titels verschijnen bij Uitgeverij Cossee. Zo zijn Hans Fallada, Aleksandr Skorobogatov en Britta Böhler weer terug met nieuwe titels, en worden klassiekers van E.M. Remarque en Dola de Jong opnieuw uitgegeven. Daarnaast zal Marijn Sikken haar debuut maken en is de grande dame van de Engelse literatuur, Jane Gardam voor het eerst in het Nederlands vertaald. Klik hier om de hele catalogus online te bekijken of hier om hem als PDF te downloaden.
  

]]>
<![CDATA[Feestelijke boekpresentaties]]> In november staan er weer twee mooie boekpresentaties op het programma voor Uitgeverij Cossee.

Op 10 november a.s. zal Bette Adriaanse haar debuut Post voor Rus Ordelman presenteren in de Island Bookstore in Amsterdam. De roman verscheen eerst in Amerika onder de titel Rus like Everyone Else, en werd daar lovend ontvangen. Tijdens deze feestelijke presentatie (met een hapje en een drankje) zal Bette worden toegesproken door haar redacteur.

Daarnaast zal op 17 november a.s. de nieuwe roman De ruiter van Jan van Mersbergen worden gepresenteerd in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Jan van Mersbergen werd voor zijn eerdere werk bekroond met o.a. de BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht, 2011) en de F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping, 2014). Ook hier bent u van harte welkom.

]]>
<![CDATA[Cossee op het Crossing Borderfestival]]> Van 2 tot en met 6 november vindt in Den Haag het Crossing Borderfestival plaats. Ook enkele Cossee-auteurs zijn dit jaar weer van de partij. Jan van Mersbergen zal samen met singer-songwriter Djurre de Haan optreden; in november verschijnt zijn nieuwe roman De ruiter. Eva Meijer zal onder begeleiding van violiste Simone Manuputty voorlezen uit haar roman Het vogelhuis, die onlangs getipt werd in DWDD. Gevierd theatermaker Lukas Bärfuss, auteur van Honderd dagen, komt uit Zwitserland voor een lezing en een interview.

]]>
<![CDATA[Dies ist, was wir teilen]]> Uitgeverij Cossee bevindt zich momenteel met de rest van literair Nederland op de Frankfurter Buchmesse. De jaarlijks terugkerende boekenbeurs heeft dit jaar als Schwerpunkt Nederland en Vlaanderen. Dat betekent extra veel aandacht voor Nederlandstalig auteurs; onder anderen Bregje Hofstede is met een gezelschap van literaire sterren naar Frankfurt afgereisd voor lezingen en borrels. De professionele beursbezoekers kwamen vorig jaar uit 129 verschillende landen, dus bereidt u zich voor op nog meer mooie vertalingen van Uitgeverij Cossee in de komende jaren.

]]>
<![CDATA[Andreas Oosthoek genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2016]]> Dit jaar is de roman Vuurland van Andreas Oosthoek genomineerd voor de longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2016. Uit 80 boeken koos een deskundige jury de 10 beste Zeeuwse boeken. De winnaar wordt op 5 november 2016 bekend gemaakt.

 

De roman Vuurland vertelt het verhaal van de jonge commandant Alva, die met zijn eenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde jongens moet identificeren. Andreas Oosthoek was een van deze jonge soldaten. Zijn roman Vuurland vertelt een verzwegen verhaal, over een nagenoeg onbekend hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Wij feliciteren Andreas Oosthoek met de mooie nominatie! U kunt vanaf 10 oktober op hem stemmen voor de PZC-Publieksprijs op de website van de Provinicale Zeeuwse Courant.

]]>
<![CDATA[Uitgeverij Cossee in Berlijn]]> Op 29 augustus is Uitgeverij Cossee naar Berlijn vertrokken, waar het voltallige bedrijf een weeklang kantoor houdt en Duitse collega’s bezoekt. Redacteur Irwan Droog doet dagelijks verslag op Boekblad.nl van het verblijf.

Voor meer informatie, zie de website van Boekblad
 

]]>
<![CDATA[Terugblik: lovende recensies voor Coetzee]]> Na de NRC en De Standaard heeft De Schooldagen van Jezus van J.M. Coetzee nog meer triomfantelijke recensies ontvangen, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

De Volkskrant, Trouw en De Morgen geven het boek vier sterren. Maar ook de buitenlandse kranten The Independent, The London Times, The Standard en The Telegraph zijn het allemaal met elkaar eens, De Schooldagen van Jezus is een fantastische roman. Het zet de lezer aan om over belangrijke filosofische kwesties na te denken, zoals het intellect versus emotie, kindertijd en ouderschap, en de onbegrijpelijkheid van het universum. Zoals Rob Schouten in Trouw stelt: “Beter kun je het niet hebben, literatuur met nasleep in je hoofd”.

Eind oktober wordt eindelijk bekend of Coetzee voor de derde keer de Man Booker Prize gaat winnen voor zijn nieuwe roman. We zijn benieuwd.
 

]]>
<![CDATA[Sterrenregen voor Coetzee]]> De schooldagen van Jezus, de nieuwe roman van J.M. Coetzee, mocht bij verschijnen al direct op een schitterende ontvangst rekenen. Zowel NRC Handelsblad als De Standaard geven het boek vijf sterren, het maximale aantal.

 

Zij zijn daarmee de eerste media die het boek wereldwijd bespreken, dankzij de Nederlandse wereldprimeur. Coetzee is ‘een van de laatste humanistische schrijvers die we nog hebben’ (NRC). Beide kranten blikken ook terug op het veelzijdige oeuvre van de Nobelprijswinnaar, dat de laatste jaren een nieuwe richting is ingeslagen. In dagblad Trouw verscheen een voorpublicatie van vier pagina’s.

 

Het boek is genomineerd voor de Man Booker Prize. Mocht Coetzee hem dit jaar winnen, dan is hij de eerste auteur die de prijs drie keer wint. Eerder was hij al de eerste auteur die de prijs twee keer won.
 

Kijk voor meer info over het boek hier

]]>
<![CDATA[Coetzee op de longlist van de Man Booker Prize]]> De nieuwe roman van J.M. Coetzee is nog niet verschenen, maar staat sinds vandaag al op de longlist van de Man Booker Prize! Het boek dat De schooldagen van Jezus gaat heten, zal begin augustus zijn wereldprimeur in Nederland beleven. Het verschijnt hier enkele maanden voor de oorspronkelijke, Engelstalige editie.

 

Coetzee was de eerste auteur die de Booker Prize tweemaal won, voor Leven en wandel van Michael K. (1983) en In ongenade (1999). Sindsdien zijn enkele andere auteurs hem nagevolgd, zoals Hilary Mantel en Peter Carey. Mocht Coetzee hem dit jaar weer winnen, dan zou hij de eerste auteur zijn die de prijs drie keer binnenhaalt.  

]]>
<![CDATA[E-book zomeractie!]]> Passen er geen boeken meer in uw vakantiekoffer? Geen nood, de beste e-books van Cossee zijn gedurende de zomer maar €4,99!

 

Kijk voor het titelaanbod op onze webshop

]]>
<![CDATA[Najaarsaanbieding nu online]]> Voor het komende najaar staan er weer mooie boeken op stapel bij Uitgeverij Cossee. Tussen september en januari zullen o.a. romans van Jan van Mersbergen, Lia Tilon en David Grossman verschijnen, doen nieuwe auteurs als Bov Bjerg, Christophe Boltanksi en Bette Adriaanse hun intrede en in de Cossee Centuryreeks verschijnt voor het eerst in Nederland De rode anjer van Elio Vittorini, de Italiaanse klassieker uit 1936. Bregje Hofstede komt met een intrigerend non-fictie boek, net als Navid Kermani, die ons met Verbazing en ongeloof een oosterse blik op de westerse kunst geeft. Klik hier om de gehele aanbieding online te bekijken.

]]>
<![CDATA[Wereldprimeur]]> In augustus verschijnt de nieuwe roman van J.M. Coetzee De schooldagen van Jezus opnieuw als eerst in het Nederlands. Uitgeverij Cossee heeft sinds haar oprichting het recht tot wereldprimeur en het boek zal enkele maanden voor de oorspronkelijke, Engelstalige editie verschijnen.

 

In de nieuwe roman heeft Simón zijn hele leven ingericht rond zijn rol als pleegvader van de eigenzinnige jongen Davíd, maar er is méér nodig om het kind te begrijpen, lief te hebben. Hij zal zich moeten openstellen voor een wereld die hem onbekend was om toenadering te vinden tot de jongen.

Lees ook: De kinderjaren van Jezus

]]>
<![CDATA[Nieuwe zomeraanbieding nu online]]> Tussen mei en augustus verschijnen er weer prachtige boeken bij Uitgeverij Cossee. In de zomeraanbieding staan o.a. de nieuwe romans van Vrouwkje Tuinman, Eva Meijer en Hans Croiset, de Nederlandse vertaling van het internationale succes Honderd dagen van Lukas Bärfuss, opzienbarende essays van David Grossman, Navid Kermani en Hans Magnus Enzensberger, en een nieuwe roman van J.M. Coetzee. Klik hier om de aanbieding online te bekijken.

]]>
<![CDATA[Israëlische auteur Zeruya Shalev in Nederland en België]]> Zeruya Shalev zal ter gelegenheid van de publicatie van de Nederlandse vertaling van Pijn van 5 tot 7 april in Nederland en België zijn:

5 april: Joods Historisch Museum, Meet & Greet en signeren, 14.00 uur. Meer informatie: www.jhm.nl/actueel/evenementen

5 april: Boek en Meester in Rotterdam, 20.00 uur, publiek interview met Ernest van der Kwast. Meer informatie: www.boekenmeester.nl

6 april: Boekhandel Van Rossum in Amsterdam: Lunch lezing en interview, 12.00 – 14.00 uur. Meer informatie: www.boekhandelvanrossum.nl

6 april: Border Kitchen in Den Haag, publiek interview met Arjan Peters. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.borderkitchen.nl

7 april: Boekhandel Limerick in Gent, België, publiek interview met Joseph Pearce. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.limerick.be

]]>
<![CDATA[Gute Nacht, Freunde in de Bestseller 60]]> Speciaal voor de Boekenweek schreef uitgever Christoph Buchwald het boek Gute Nacht, Freunde, Duitsland in 25 boeken. Vorige week stond het op nummer 18 in de lijst met de 60 bestverkochte boeken en deze week staat het boek op nummer 14. Het boek behelst een keuze uit de Duitse literatuur met een zeer persoonlijke toelichting op de 25 geselecteerde titels. Het boek kost tot 1 april 2016 nog €5 en is te koop in uw boekhandel en in onze webshop.

]]>
<![CDATA[De gelukkigen van Kristine Bilkau boekentip in DWDD]]> In de uitzending van 1 maart werd De gelukkigen van Kristine Bilkau getipt door het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Het werd geroemd als een actuele roman over relatieproblemen. In Duitsland is de debuutroman van Kristine Bilkau al bekroond met verschillende literaire prijzen en bekroond als beste debuut van 2015. Kristine Bilkau is zaterdag 12 maart te gast in BplusC in Leiden, bij Van Stockum in Den Haag en Boekhandel Donner in Rotterdam. Op zondag 13 maart geeft zij ook een lezing bij Boekhandel Kramer te Winterswijk.

]]>
<![CDATA[David Foenkinos en Oleg Pavlov genomineerd voor de Europese Literatuurprijs]]> Op de longlist van de Europese Literatuurprijs staan de romans Charlotte van David Foenkinos (vertaald uit het Frans door Marianne Kaas) en De aardappels en de staat van Oleg Pavlov (vertaald uit het Russisch door Els de Roon Hertoge en Paul van der Woerd). De Europese Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver en de vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in het Nederlands is uitgegeven.

Charlotte is een eerbetoon in romanvorm aan de kunstenares Charlotte Salomon: ‘In de voetsporen van Proust cultiveert David Foenkinos de herinnering. Zijn toon is fijngevoelig en melancholiek, zijn roman een ode aan de kersverse Nobelprijswinnaar Patrick Modiano.’ NRC Handelsblad.

De aardappels en de staat is een moderne Russische roman waarin de klassieke Russische literatuur doorklinkt: ‘Pavlov werd als dienstplichtig soldaat eropuit gestuurd om een kamp in Kazachstan te bewaken, maar werd wegens mentale instabiliteit uit het leger ontslagen. De aardappels en de staat is zijn wraakroman, een geslaagde satire op de Sovjettijd.’ Elsevier ****. Klik voor meer informatie en de gehele longlist op deze link.

]]>
<![CDATA[Internationaal succes voor Dola de Jong]]> Uitgeverij Cossee verkocht de vertaalrechten van En de akker is de wereld van Dola de Jong binnen een jaar na verschijnen aan Duitsland (Kunstmann), Zweden (Nilsson förlag), Noorwegen (Aschehoug), Denemarken (Turbine), Tsjechië (Pistorius & Olsanská) en Letland (Jumava). Bijzonder is ook dat de Egyptische uitgeverij Al Kotob Khan de Arabisch wereldrechten heeft gekocht. Het boek is o.a. in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Israël, Finland, China en Turkije nog bij uitgeverijen ter overweging. En de akker is de wereld verscheen oorspronkelijk in 1945 in Amerika en is daar tot op heden nog steeds in druk. Bij de heruitgave in Nederland werd het boek ontvangen met prachtige recensies en artikelen over de auteur.

]]>
<![CDATA[Eindejaarslijstjes met Cossee titels]]> Traditiegetrouw worden er aan het einde van het jaar lijstjes gemaakt van de beste boeken. Een kort overzicht van de Cossee titels die werden genoemd:

Zowel Arjen Fortuin (NRC Handelsblad) als Maria Vlaar (De Standaard) noemden David Grossman’s Komt een paard de kroeg binnen als een van de beste boeken van het jaar. Maria Vlaar tipte daarnaast ook De hartslag van Moskou van Jirí Weil als boek dat meer aandacht verdient. In De Morgen roemt Annelies Verbeke Als water in de woestijn van Ida Simons en volgens Elsevier was Dola de Jong’s En de akker is de wereld een van de beste boeken van 2015. In zijn vragenrubriek in Vrij Nederland noemt Arnon Grunberg Het universum van J.M. Coetzee van David Attwell het beste boek van het jaar. En op de website Literatuurplein.nl werd Aleksandr Skorobogatv’s roman Portret van een onbekend meisje bekroond als Boek van het Jaar 2015.

UPDATE:
De Engelse vertaling (door David Colmer) van Gerbrand Bakker's Juni werd vermeld in de Irish Times Best Fiction of 2015-lijst. Guus Bauer kiest voor Portret van een onbekend meisje als best boek van het jaar op de website van Tzum. En op de eindejaarslijstjes van Athenaeum Boekhandel staan David Attwell's Het universum van J.M. Coetzee en Charlotte van David Foenkinos.

]]>
<![CDATA[Humo roept Coetzee uit tot Grootste Schrijver van Deze Tijd]]> Het Vlaamse tijdschrift Humo heeft veertig Nederlandstalige auteurs gevraagd wie volgens hen de beste schrijver van dit moment is. Volgens het panel is dat J.M. Coetzee.

Daan Heerma van Voss schrijft: "Het was Coetzee die me leerde dat je, als je echt dieper wil graven, de ernst in je werk moet durven toe te laten. Het oeuvre van Coetzee bestaat uit rijke, absoluut meesterlijke romans die alvast één ding gemeen hebben: ze móésten er zijn."

Griet Op De Beeck voegt toe: "Hij is één van de weinige schrijvers die erin slaagt onze innerlijke complexiteit te verzoenen met de diepe wereldproblematiek. Bovendien is elke zin van Coetzee een klets in je gezicht. Precies daarom is hij me zo lief: hij loopt niet in een boogje om de grote emoties heen, maar staart ze vol in het gezicht. En maar goed ook, want als je ’t mij vraagt is het hem uitgerekend dáár om te doen in het leven."

Van Coetzee verschenen bij Uitgeverij Cossee ruim twintig romans, een briefwisseling met Paul Auster, een dialoog met psychotherapeute Arabella Kurtz, de Coetzee-biografie van J.C. Kannemeyer en recent nog de fascinerende studie van David Attwell naar Coetzees werkwijze: Het universum van J.M. Coetzee.

]]>
<![CDATA[De eerste complete versie van Leven of Theater van Charlotte Salomon nu leverbaar]]> Deze week verschijnt het bijzondere boek Leven? of Theater? van Charlotte Salomon. Voor het eerst wordt dit kunstwerk in zijn geheel uitgegeven met alle transparante vellen en een niet eerder gepubliceerde brief van Charlotte Salomon, die een ander licht werpt op haar werk. Het boek telt 820 pagina’s, is 28 centimeter hoog en breed, volledig in kleur, op speciaal aangemaakt papier, in linnen gebonden en verpakt in luxe cassette. Tot 1 januari a.s. is het boek te koop voor de introductieprijs van € 99,95. Daarna kost het € 129,95.

]]>
<![CDATA[Bregje Hofstede en Andreas Oosthoek genomineerd voor de Bronzen Uil]]> Bregje Hofstede (De hemel boven Parijs) en Andreas Oosthoek (Het relaas van Solle) zijn genomineerd voor de Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuutroman van 2015. De uitreiking is op 10 oktober tijdens het festival Het Betere Boek in Gent. Stemmen voor de publieksprijs kan via de website van Het Betere Boek.

]]>
<![CDATA[Theatergroep Kwatta speelt Perenbomen bloeien wit van Gerbrand Bakker]]> In het najaar van 2015 spelen Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel Perenbomen bloeien wit. Perenbomen bloeien wit is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Gerbrand Bakker. De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen al heel lang 'zwart': een spel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Maar als op een zondagochtend de broers en de hond Daan in het autootje van hun vader stappen, verandert alles in één klap. Met Rogier van Erkel, Steven Stavast, Leendert de Ridder en Joost Dekker. Kijk op de website van Kwatta voor alle speeldata.

]]>
<![CDATA[Het relaas van Solle van Andreas Oosthoek Toptitel tijdens de Maand van de Geschiedenis]]> De roman Het relaas van Solle van Andreas Oosthoek is gekozen als één van de tien Toptitels tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober a.s., met als thema 'Tussen Droom & Daad'. Klik hier voor meer informatie.
Zondag 9 augustus om 11.20 uur wordt de uitzending van VPRO Boeken herhaald waarin Andreas Oosthoek te gast is. Hij gaat met Wim Brands in gesprek over Het relaas van Solle en over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze uitgave. U kunt de uitzending hier terugkijken.

]]>
<![CDATA[Cossee auteurs genomineerd voor literaire prijzen]]> De afgelopen weken zijn de nominaties van een flink aantal Cossee auteurs voor diverse literaire prijzen bekend geworden. Albrecht en wij van Lodewijk van Oord is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015, De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt is genomineerd voor de Euregio Literatuurprijs 2016 en De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede staat op de shortlist van de Opzij Literatuurprijs 2015.

]]>
<![CDATA[Najaarsaanbieding 2015 online]]> Met trots presenteren wij u de boeken die dit najaar bij Uitgeverij Cossee zullen gaan verschijnen. In de najaarsaanbieding staan onder andere Als water in de woestijn van Ida Simons, de roman in verzen De rotonde van Mark Boog en Anne Folkertsma's biografie over Hans Fallada. En een heel bijzondere uitgave: Leven? Of theater? van Charlotte Salomon. Voor het eerst is het complete levenswerk van Salomon in een prachtige uitgave beschikbaar, inclusief pas ontdekte brieven en tekeningen. Daarnaast komt ook de vertaling van de Franse bestseller Charlotte van David Foenkinos dit najaar uit, een boek over de bijzondere kunstenares Charlotte Salomon. Bekijk hier de complete aanbieding.

]]>
<![CDATA[Straelener Übersetzerpreis stipendium voor Anne Folkertsma]]> Gisteren heeft vertaalster Anne Folkertsma het stipendium van de Straelener Übersetzerpreis ontvangen voor haar vertaling van de Duitse roman Blutsbrüder van Ernst Haffner. Haar collega Gerrit Bussink ontving de vertaalprijs voor zijn vertaling van Uwe Timm's roman Vogelweide. In november verschijnt bij Uitgeverij Cossee de biografie van Anne Folkertsma over Hans Fallada. Zij vertaalde twee romans van Hans Fallada en redigeerde de vertalingen van drie romans, waaronder Alleen in Berlijn.

]]>
<![CDATA[De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt wordt verfilmd]]> De Franse filmproducent Film Talents heeft deze week de filmrechten verworven van de Nederlandse roman De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt. De film zal worden geproduceerd door Jacques Audiard die vorige week op het filmfestival in Cannes de Gouden Palm won voor de door hem geregisseerde film Dheepan. Vertalingen van De hormoonfabriek zijn inmiddels verschenen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zuid Afrika, en het boek zal ook in Turkije verschijnen. In augustus verschijnt de nieuwe roman van Saskia Goldschmidt, De voddenkoningin.

]]>
<![CDATA[Twee vijf sterren-recensies voor David Grossman]]> De nieuwe roman van David Grossman, Komt een paard de kroeg binnen, ontving dit weekend maar liefst twee keer vijf sterren: In het NRC Handelsblad schreef Arjen Fortuin: ‘Achter de humor schuilen dubbelhartige verhoudingen. De beklemming die heerst in de zaal wordt door Grossman subliem opgeroepen, waarbij hij handig gebruik maakt van het ongemak van de verteller. Maar Grossman, voor wie ze de Nobelprijs-champagne zo langzamerhand koud mogen zetten, stelt wel meer aan de orde.’

Een dag later gaf Anet Bleich de roman ook vijf sterren in de Volkskrant: ‘Onder alle spot en zelfspot waarop Grinsteins publiek en Grossmans lezers in Komt een paard de kroeg binnen worden getrakteerd, verbergen zich twee thema's: het bevrijdende van het bekijken van dingen vanuit een ander perspectief en de dood die bezworen moet worden. Grossman kan door te schrijven ruwheid, domheid en dood niet overwinnen. Maar hij heeft ons wel weer een schitterende roman geschonken, hilarisch en ontroerend.’

UPDATE: Nóg een vijf sterren-recensie, in de Vlaamse krant De Standaard ditmaal. Maria Vlaar schrijft: 'Zoals Rembrandt het licht schilderde, zoals Glenn Gould de piano liet ademen; zo is Grossman de meester van de ontsnapping, die met ieder boek zijn hoogst persoonlijke, herkenbare handtekening zet. In Komt een paard de kroeg binnen liggen de dood en de extatische bulderlach dicht bij elkaar, als in een danse macabre. En toch is de toon licht en schemert het licht van de troost overal door de flitsende zinnen heen. Grossman is en blijft een optimist, die zelfs in de rokende puinhopen na een oorlog, en door de rouw heen, toekomst ziet: in mededogen, in mildheid en liefde. Dat is wat de rechter in Komt een paard de kroeg binnen ons uiteindelijk te vertellen heeft. Tegen die tijd heeft Grossman al alle registers van het menselijk gevoel bespeeld.'

]]>
<![CDATA[De hemel boven Parijs wordt verfilmd]]> Auteur Bregje Hofstede en regisseur/scenarist Sara Verweij hebben hun handtekening gezet onder het optiecontract voor de verfilming van Hofstede’s debuutroman De hemel boven Parijs. Het boek verscheen in 2014, ontving lovende recensies, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en wordt binnenkort ook in Duitsland en Denemarken vertaald en gepubliceerd. Sara Verweij zal het scenario schrijven en de film regisseren. Producent André van Duren en director of photography Luc Brefeld zijn eveneens vanaf het begin bij dit project betrokken.

]]>
<![CDATA[Auteursbezoek David Grossman]]> De Israëlische auteur David Grossman is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om in Zeeland de 5 mei lezing te houden. Rond deze lezing geeft hij interviews aan dagbladen en televisieprogramma’s en bezoekt hij een aantal historische plekken en musea. Op 5 mei zal David Grossman boeken signeren bij Boekhandel ’t Spui te Vlissingen (kijk voor meer informatie op hun website) en op 6 mei vindt de feestelijke presentatie plaats van de nieuwe roman Komt een paard de kroeg binnen in de OBA in Amsterdam (kijk voor meer informatie op hun website).

UPDATE: Lees hier de 5mei lezing die David Grossman in Vlissingen hield. Bekijk hier de uitzending van Buitenhof terug met David Grossman.

]]>
<![CDATA[Spoedcursus Familiegeschiedenis door Yaël Vinckx ]]> Onlangs verscheen het boek De oorlog van mijn moeder van Yaël Vinckx, waarin zij het verhaal van haar moeder's jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd beschrijft. Yaël deelt haar kennis over het schrijven van familiegeschiedenissen tijdens een spoedcursus. In onze agenda staan de data en locaties van de geplande cursussen.

]]>
<![CDATA[Een bijna volmaakte vriendschap van Milena Michiko Flašar wint de Euregio Literatuur Prijs 2015]]> Op 23 april a.s. zal Milena Michiko Flašar in Maastricht de Euregio Literatuurprijs voor Scholieren 2015 in ontvangst nemen voor haar roman Een bijna volmaakte vriendschap. Het werd door scholieren verkozen als beste boek dat in het Duits, Frans en Nederlands is verschenen. Een bijna volmaakte vriendschap werd eerder al genomineerd voor de Dioraphte Jongeren Literatour Prijs 2015 in de categorie vertaalde young-adult boeken.

Lees hier meer informatie over de prijs

]]>
<![CDATA[Zomertitels bij Uitgeverij Cossee]]> In onze zomeraanbieding staan weer prachtige boeken voor de zomer. Zoals onze meest recente herontdekking, En de akker is de wereld van Dola de Jong en de nieuwe roman van Saskia Goldschmidt, De voddenkoningin. Daarnaast verschijnt er een nieuwe dichtbundel van Tsead Bruinja, een nieuwe roman van Erling Jepsen en een midprice editie van het succesvolle Uit de tijd vallen van David Grossman.

De zomeraanbieding wordt gecompleteerd met het prachtige romandebuut van Isabelle Rossaert, David Attwell's studie over J.M. Coetzee, het boek De aardappels en de staat van de Russische auteur Oleg Pavlov en de Duitse bestseller Zomer van de vriendschap, Oostende 1936 van Volker Weidermann.

Bekijk hier de zomeraanbieding online

]]>
<![CDATA[Andreas Oosthoek te gast bij VPRO Boeken]]> Zondag 15 maart was Andreas Oosthoek te gast bij VPRO Boeken. Hij ging met Wim Brands in gesprek over zijn recent verschenen roman Het relaas van Solle en over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze uitgave. U kunt het programma terugkijken via deze link.

]]>
<![CDATA[Een waanzinnige Boekenweek bij Uitgeverij Cossee]]> Op 7 maart begint de 80ste Boekenweek met als thema 'Te gek voor woorden'. Bij Uitgeverij Cossee verschijnen een aantal titels die wij van harte kunnen aanraden voor een waanzinnige leeservaring: Het goede verhaal van J.M. Coetzee en Arabella Kurtz (meer informatie | bestellen), One Flew Over the Cuckoo's Nest van Ken Kesey (meer informatie | bestellen), Een waanzinnig begin van Hans Fallada (meer informatie | bestellen), het pas verschenen Het relaas van Solle van Andreas Oosthoek (meer informatie | bestellen) en de prachtige novelle In memoriam Mizzi van Ida Simons (meer informatie | bestellen). Bij aankoop van al deze titels krijgt u tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk cadeau van uw boekhandel. En er zijn veel activiteiten met en over Cossee auteurs gepland. Vast veel leesplezier!

]]>
<![CDATA[De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015]]> Debutante Bregje Hofstede staat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2015 met de roman De hemel boven Parijs. Zij is een van de 18 auteurs die kans maken op de prijs. Op maandag 2 maart wordt de selectie van de shortlist bekend gemaakt. De hemel boven Parijs ontving lovende kritieken en lezersreacties en de vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland en Denemarken. Tubantia schreef: ‘Een wonderschoon liefdesverhaal, een debuut waaraan je niet ontkomt. De hemel boven Parijs is een droomdebuut.’

UPDATE: Inmiddels is bekend gemaakt dat Bregje Hofstede ook is genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2015.

]]>
<![CDATA[David Grossman houdt 5 mei-lezing 2015]]> Voorvechter voor vrijheid in het Midden-Oosten
De Israëlische schrijver David Grossman zal de jaarlijkse 5 mei-lezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing zal op 5 mei 2015 plaatsvinden in de provincie Zeeland te Vlissingen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is buitengewoon verheugd dat David Grossman de uitnodiging heeft aanvaard.

]]>
<![CDATA[Cossee boeken voor het voorjaar]]> Met trots presenteren wij de boeken uit onze voorjaarsaanbieding van 2015. Een humoristische nieuwe roman van David Grossman en de prachtige novelle In memoriam Mizzi van Ida Simons. Daarnaast staan in de aanbieding de romans Het relaas van Solle van Andreas Oosthoek en Portret van een onbekend meisje van Aleksandr Skorobogatov. Klik hier voor informatie over alle titels.

]]>
<![CDATA[Vier Cossee auteurs op Winternachten]]> Tijdens het internationale literaire festival Winternachten in Den Haag (15 t/m 18 januari) zullen drie Cossee auteurs aanwezig zijn. David Grossman, de succesvolle debutante Bregje Hofstede (De hemel boven Parijs) en de Japans-Oostenrijkse Milena Michiko Flašar (Een bijna volmaakte vriendschap) zullen lezingen geven.

* Voices from the East met o.a. Milena Michiko Flašar (vrijdag 16 januari, 20.35 tot 21.35 uur)
* Home is where the hell is met o.a. David Grossman (vrijdag 16 januari, 21.25 tot 22.10 uur)
* De tekst van mijn leven: Milena Michiko Flašar (vrijdag 16 januari, 22.05 tot 22.25 uur)
* A conversation with David Grossman (zaterdag 17 januari, 16.15 uur)
* Nieuw talent in huis! met o.a. Bregje Hofstede (zaterdag 17 januari, 22.30 tot 23.20 uur)
* Poets in the House met o.a. David Grossman (zaterdag 17 januari, 22.55 tot 23.50 uur)
* Lezersfeest met o.a. Jan van Mersbergen (zondag 18 januari, 14.00 tot 16.00 uur)

Kijk voor meer informatie op de website van Winternachten/writersunlimited

]]>
<![CDATA[F. Bordewijkprijs voor Jan van Mersbergen]]> Jan van Mersbergen ontvangt voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs 2014 voor het beste Nederlandstalige prozaboek. "De laatste ontsnapping is een met vanzelfsprekende intimiteit geschreven roman waarin twee mannen ontdekken wat het betekent om vader van een tienjarige te zijn. Van Mersbergen toont zich in zijn schitterende zevende roman een meester van het kleine gebaar en de onuitgesproken gedachte." - jury F. Bordewijkprijs. Jan zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het Schrijversfeest op 18 januari 2015 in Theater aan het Spui in Den Haag.

]]>
<![CDATA[Cossee titel(s) bij De Wereld Draait Door]]> De debuutroman Albrecht en wij van Lodewijk van Oord werd als eerste van vier titels getipt in de De Wereld Draait Door boekenrubriek van oktober. Veronie Snijder-Kramer noemt het een 'zeer mooi, komische en filmisch beschreven' portret van de dierentuin. 'Een maatschappijkritisch maar vooral heel humoristisch en prachtig boek.' Daarnaast werd de nieuwe roman De hartslag van Moskou als vijfde titel getipt door Casper Luckerhof op de website van De Wereld Draait Door: ‘Mooi, tragisch, maar bovenal: spannend. Van Praag naar Palestina, Moskou en Berlijn, Weil neemt je mee door de terreurwereld van Oost-Europa in de jaren 30’, waar de dreiging om vervolgd te worden altijd op de loer lag. Ik heb het ademloos uitgelezen.'

]]>
<![CDATA[Saskia Goldschmidt, Eric Schneider en Hans Fallada in het theater]]> Twee Cossee titels staan binnenkort als theaterbewerking op de planken: De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt en Alleen in Berlijn van Hans Fallada. De hormoonfabriek is van 29 oktober t/m 2 november te zien in theater De Groene Engel in Oss in een bewerking van Stichting Uit 't Bosch. En Toneelgroep Maastricht speelt van 19 november t/m 12 december Alleen in Berlijn in Theater de Bordenhal in Maastricht en Cultuurhuis Heerlen. En tot 5 februari 2015 spelen Bram van der Vlugt, Kitty Courbois en Thom Hoffman in Moesson, een indrukwekkende voorstelling over ons Indische verleden, geschreven door Eric Schneider en gebaseerd op zijn verhaal in Een tropische herinnering.

]]>
<![CDATA[Internationaal succes voor Een dwaze maagd van Ida Simons]]> De herontdekte roman Een dwaze maagd van Ida Simons is 55 jaar nadat het boek oorspronkelijk verscheen een bestseller geworden in Nederland en Vlaanderen. Het boek kreeg lovende kritieken en werd vergeleken met werk van Jane Austen, John Cheever, Franz Kafka, Anne Frank en met de roman Stoner van John Williams. Met gepaste trots meldt Uitgeverij Cossee dat het succes van Ida Simons nu ook internationaal vorm gaat krijgen. Wij hebben wereldwijd erg veel interesse in Een dwaze maagd weten te creëren.

]]>
<![CDATA[In memoriam Nelleke van Maaren (1941-2014)]]> Op 11 september jl. is vertaalster Nelleke van Maaren overleden. Een bevlogen professional en all round intellectueel, die thuis was in de Duitse, Franse en Angelsaksische cultuur en moeiteloos uit deze drie talen vertaalde. Recent verscheen bij Uitgeverij Cossee haar vertaling van de Duitse debuutroman Bugatti boven water van Dea Loher. In 2009 ontving zij de Vertaalprijs van het Fonds voor de Letteren en werd haar de prestigieuze Oostenrijkse Staatsprijs voor Literaire Vertalers toegekend. Klik hier voor de (Duitse) laudatio van uitgever Christoph Buchwald die bij de prijsuitreiking die in Klagenfurt werd gehouden.

Voor Uitgeverij Cossee vertaalde Nelleke van Maaren:
Dea Loher, Bugatti boven water 2014
Bernhard Schlink, Zomerleugens 2010
Katharina Hagena, De smaak van appelpitten 2010
Amelie Fried, Schoenenpaleis Pallas 2009
Wladimir Kaminer, Soldatenrock 2001

]]>
<![CDATA[De hormoonfabriek vanaf 5 september als hoorspel op de radio]]> Vanaf 5 september zendt AVROTROS 25 weken lang iedere vrijdag om middernacht het radiodrama De Hormoonfabriek uit op Radio 1. In De Hormoonfabriek, een bewerking van de bestsellerroman van Saskia Goldschmidt, in de regie van Peter te Nuyl, spelen onder meer de steracteurs Mark Rietman, Monic Hendrickx, Hans Hoes, Jacob Derwig en Anna Raadsveld.

]]>
<![CDATA[Manuscript op zolder gevonden]]> Andreas Oosthoek, voormalig hoofdredacteur van de Provinciale Zeeuwse Courant en dichter, heeft vrijdag zijn contract met Cossee getekend bij De Drvkkery in Middelburg onder toeziend oog van boekhandelaar Dick Anbeek en PZC-journalist Rolf Borsboom. Zijn manuscript lag veertig jaar op zolder en zal in 2015 bij uitgeverij Cossee verschijnen. Onlangs publiceerde Oosthoek de bibliofiele dichtbundel Een zandloper in zee.

]]>
<![CDATA[Prachtige boeken bij Cossee dit najaar]]> In de najaarsaanbieding van Uitgeverij Cossee staan weer prachtige boeken en cadeau-artikelen. Zoals de langverwachte nieuwe roman van Bernhard Schlink, De vrouw op de trap. En het debuut van Lodewijk van Oord, Albrecht en wij. Daarnaast nieuwe romans van Mariëtte Haveman en Jirí Weil, de dichtbundel Sanatorium van Vrouwkje Tuinman en een indrukwekkend persoonlijk verslag van de laatste drie jaren van het leven van de auteur van Tsjik, Wolfgang Herrndorf. Bekijk de aanbieding hier online.

]]>
<![CDATA[Cossee brengt in het najaar nieuwe roman van Bernhard Schlink]]> Cossee heeft met Bernhard Schlink’s Duitse uitgever Diogenes het contract voor een nieuwe roman van de auteur van de wereldbestseller De voorlezer ondertekend. Titel van de roman, die in Duitsland al vóór verschijnen enthousiaste reacties kreeg: De vrouw op de trap. Centraal in de roman staan een vrouw en haar portret. Dit wereldberoemde portret, dat lang gold als spoorloos, duikt plotseling weer op. Een verrassing voor de kunstwereld, maar ook voor de drie mannen die lang geleden, ieder op hun eigen manier, van deze vrouw gehouden hebben – en zich alle drie uiteindelijk door haar bedrogen voelen.

De Nederlandse vertaling van Gerda Meijerink verschijnt begin september 2014 tegelijk met de Duitse editie.

]]>
<![CDATA[Herontdekte roman Ida Simons warm ontvangen]]> Zowel in de Volkskrant als het NRC werd de herontdekte roman van Ida Simons, Een dwaze maagd, bekroond met vijf sterren: ‘Net als Willem Elsschot vermengt Ida Simons pijn, ontroering en ironie, in beknopte zinnen en gevatte typeringen.’ – de Volkskrant ***** ‘Simons toont zich een zelfbewuste schrijfster in deze even gevoelige als onsentimentele roman. U hoeft voorlopige geen ander boek te lezen.’ – NRC Handelsblad *****

Klik hier voor meer informatie over het boek
Klik hier om het boek te bestellen in onze webshop

]]>
<![CDATA[Verfilming van Alleen in Berlijn met o.a. Emma Thompson]]> In het najaar van 2014 zal de verfilming van Alleen in Berlijn van Hans Fallada in preproductie gaan. Oscarwinnares Emma Thompson (Sense and Sensibility, Howards End and Remains of the Day, Love Actually, Harry Potter) speelt naast Daniel Brühl (Inglorious Bastards, The Bourne Ultimatum, Good Bye Lenin!) en Mark Rylance (The Other Boleyn Girl) met regisseur Vincent Pérez. Producent X-Filme produceerde eerder de film Cloud Atlas en co-scenarist Achim von Borries was eerder verantwoordelijk voor het script van Good Bye Lenin!

]]>
<![CDATA[Vergeef ons onze zwakheid van Gijs IJlander is verschenen]]> Deze week verscheen de nieuwe roman van Gijs IJlander, Vergeef ons onze zwakheid. Vergeef ons onze zwakheid grijpt de lezer vast, laat hem niet meer los en werpt een verrassend licht op een actuele problematiek. Een boek om nog lang over na te praten. Klik hier om het boek te bestellen in onze webshop.

‘Gijs IJlander neemt je onverbiddelijk mee in dit indringende verhaal.’ – Yvonne Kroonenberg
‘Een 9 voor de nieuwe roman van Gijs IJlander. Een schoonheid.’ – Marleen Janssen, Libelle/Marleensboekenvandeweek.nl
‘Een fijngevoelige en ingehouden, kleurrijke en prachtige roman. IJlander is een van mijn collega’s die ik het liefst lees.’ – Atte Jongstra

]]>
<![CDATA[Gerbrand Bakker maakt kans op een tweede IMPAC Award]]> In 2010 wonnen Gerbrand Bakker en vertaler David Colmer de IMPAC Dublin Literary Award voor de Engelse editie van Boven is het stil. Vandaag werd door de jury bekend gemaakt dat Gerbrand opnieuw kans maakt op de prijs. De vertaling van zijn laatste roman De omweg staat op de shortlist voor de prijs van dit jaar. The Detour werd opnieuw door David Colmer vertaald en samen maken zij opnieuw kans op de prijs van 100.000 euro.

]]>
<![CDATA[Erik Menkveld (1959-2014)]]> ‘Heerlijk werk’, zei Erik Menkveld altijd weer over zijn tijd als (parttime)redacteur bij Cossee, ‘het gaat ergens over!’ Auteurs als Hans Croiset, Mariette Haveman, Jan van Mersbergen, Rita Verschuur en Jowi Schmitz waren zeer te spreken over Eriks opbouwende precisie en vriendelijke manier van kritiek. Als schrijver met een feilloos oog voor het ambacht wist hij heel goed duidelijk te maken in hoeverre een verhaallijn, een beeld of een gekozen perspectief een roman of een gedicht verbeterden, of waarom juist niet.

]]>
<![CDATA[Zonnige boeken in onze zomeraanbieding]]> Om u deze zomer weer van mooie boeken te voorzien heeft Uitgeverij Cossee een aantal mooie boeken opgenomen in haar Zomeraanbieding. Daarin presenteren wij met trots de debuutroman De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede, de niet eerder in het Nederlands vertaalde roman Een waanzinnig begin van Hans Fallada en het debuut van Eefje Rammeloo, Titia. Klik hier om de zomeraanbieding te lezen.

]]>
<![CDATA[Nieuwe roman van Jan van Mersbergen verschenen]]> Op 20 februari is de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, De laatste ontsnapping, verschenen. In de eerste recensie schrijft NRC Handelsblad: 'In de levensechte weergave van de hitsige dronkemanstochten grijpt Van Mersbergen terug op wat hij in Naar de overkant van de nacht al bewees te kunnen: zijn lezers meevoeren in de roes van de hoofdpersoon. Van Mersbergen grossiert in dat soort scènes, waarin kleine gebaren en onuitgesproken gedachten je zomaar de adem benemen. Hoe een mens een brok in zijn keel kan krijgen door een doodeenvoudige zin.' ****

Zijn vorige boek, Naar de overkant van de nacht, is meermalen herdrukt, bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Het is inmiddels in Spaanse en Turkse vertalingen verschenen en het boek zal worden verfilmd. De laatste ontsnapping is de zevende roman van Jan van Mersbergen.

]]>
<![CDATA[2 februari is Rinus Spruit te gast in boekenprogramma van Wim Brands]]> Op 2 februari zal om 11:20 uur op Nederland 1 de aflevering van het VPRO-programma Boeken te zien zijn met Rinus Spruit. Wim Brands zal de auteur interviewen over zijn nieuwe roman Een dag om aan de balk te spijkeren. Het boek beleefde een première in Zeeland, maar is inmiddels in heel Nederland warm ontvangen door lezers, boekhandelaren en pers: 'De kracht van deze fraaie roman schuilt opnieuw in de sobere, sensitieve stijl, en in de zelfspot van antiheld Maarten. Spruit maakt poëzie van het gewone.' - de Volkskrant ****

]]>
<![CDATA[J.M. Coetzee over Nelson Mandela (1918-2013)]]> J.M. Coetzee schreef een kort artikel over het leven en nalatenschap van de op 5 december jl. overleden Nelson Mandela. Het artikel uit de Sydney Morning Herald is inmiddels in verschillende Australische kranten overgenomen. Coetzee heeft zich altijd tegen het apartheidsregime opgesteld, maar is ook kritisch over de Zuid-Afrikaanse regering onder leiding van het ANC. Over Mandela schrijft Coetzee: 'He was a great man; he may well be the last of the great men.'

]]>
<![CDATA[Auteursbezoek Michael Ignatieff]]> Michael Ignatieff, hoogleraar aan Harvard, schrijver en voormalig fractievoorzitter van de Canadese Liberale Partij, is in november in Nederland voor persinterviews, lezingen en de Cleveringa oratie aan de Universiteit Leiden. Onlangs verscheen bij Uitgeverij Cossee het boek Vuur en as. Succes en falen in de politiek, een persoonlijk verhaal over zijn periode in de politiek.

]]>
<![CDATA[Prachtige boeken van Cossee in het voorjaar]]> De voorjaarsaanbieding van Uitgeverij Cossee is af en er staan weer prachtige boeken gepland voor het voorjaar van 2014. Zo presenteren wij onder andere nieuwe romans van Jan van Mersbergen (De laatste ontsnapping) en Gijs IJlander (Vergeef ons onze zwakheid). Klik hier om de aanbieding te lezen.

]]>
<![CDATA[Rinus Spruit wint Prijs van de Zeeuwse Boekhandel]]> Zaterdagavond (9 november 2013) ontving Rinus Spruit de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel voor zijn romans Een dag om aan de balk te spijkeren en De rietdekker (Zwieg stille in het Zeeuws). De rietdekker (2009) is meermalen herdrukt, kreeg een succesvolle theaterbewerking en is in Duitsland verschenen als Der Storm, der uns trägt. Tot 15 januari 2014 kost De rietdekker slechts € 9,90. Het onlangs verschenen Een dag om aan de balk te spijkeren beleefde zijn première in Zeeland, bereikte vorige week de Libris Top-10 en de Duitse vertaalrechten zullen binnenkort worden verkocht.

]]>
<![CDATA[In mijn vreemde land van Hans Fallada boek van de maand DWDD]]> Het panel van boekverkopers kiest in De Wereld Draait Door elke maand hun Boek van de Maand. Deze maand viel hun keuze op In mijn vreemde land van Hans Fallada. De auteur van o.a. de bestseller Alleen in Berlijn schreef In mijn vreemde land in 1944 in de gevangenis. Het manuscript, stiekem en in een miniscuul geheimschrift opgeschreven, werd onlangs in Duitsland ontdekt en is nu voor het eerst in het Nederlands verschenen.

Kijk hier het boekenitem terug
Klik hier voor meer informatie

]]>
<![CDATA[Wereldpremière Rinus Spruit in Zeeland]]> Een dag om aan de balk te spijkeren, de nieuwe roman van Rinus Spruit, was vanaf 16 oktober exclusief te koop in de Zeeuwse boekhandels. De Zeeuwse auteur, die veel succes had met zijn debuut De rietdekker, geeft lezingen en interviews in onder andere Middelburg, Goes en Zierikzee bij Zeeuwse boekhandels en voor Zeeuwse media. Kijk op de agenda voor een overzicht van de activiteiten.

]]>
<![CDATA[Cossee auteurs op televisie]]> Britta Böhler, auteur van De beslissing was zondag 15 september te gast bij Wim Brands in het programma Boeken. De uitzending is te zien op de website van de VPRO.

Op zondag 8 september was het indrukwekkende gesprek te zien dat Wim Brands in Israël had met auteur David Grossman in het programma Boeken op Reis. Deze aflevering is terug te zien op Uitzending Gemist.

]]>
<![CDATA[Wolfgang Herrndorf, auteur van Tsjik, overleden]]> Afgelopen maandag 26 augustus is Wolfgang Herrndorf overleden. De auteur van Tsjik leed al geruime tijd aan een boosaardige hersentumor. Hij schreef de laatste jaren zeer openhartig over zijn ziekte op zijn weblog. Tsjik verscheen in 2011 bij Uitgeverij Cossee en werd lovend ontvangen door boekhandel en pers. Het ontving vijfsterrenrecensies in de Volkskrant en op Nu.nl en Young-Adults.nl en Bart Moeyaert schreef: ‘Tsjik heeft me ingepakt, en wel helemaal.’

Zijn romandebuut In Plüschgewittern verscheen in 2002, gevolgd door een verhalenbundel die in 2008 met de Deutsche Erzählpreis bekroond werd. Tsjik (2011) stond ruim een jaar op de Duitse bestsellerlijst, is onderscheiden met de Clemens Brentano Preis 2011, verscheen in meer dan vijftien talen en werd in Nederland genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012. Zijn roman Sand werd bekroond met Preis der Leipziger Buchmesse en hij ontving de Hans Fallada Prijs voor nieuw literair talent.

]]>
<![CDATA[Debuutroman van Britta Böhler gepresenteerd]]> Op woensdag 21 augustus is de roman De beslissing feestelijk gepresenteerd in de Island Bookstore te Amsterdam. In een volle winkel werd auteur Britta Böhler toegesproken door redacteur en uitgever Christoph Buchwald. Het literaire debuut van advocate en hoogleraar Britta Böhler speelt in 1936 en beschrijft drie dagen in het leven van Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Drie dagen waarin hij de keuze moet maken om openlijk partij te kiezen tegen de nazi's. Kijk voor meer informatie op www.debeslissing.nl.

Op zondag 15 september is Britta Böhler te gast in het programma Boeken van Wim Brands.

]]>
<![CDATA[Een tropische herinnering van Eric Schneider verschenen]]> Deze week ligt Een tropische herinnering van Eric Schneider in de winkels. Dit is het literaire debuut van de binnenkort 79-jarige acteur, bekend uit onder meer Stellenbosch en zijn rol als Prins Bernhard in verschillende series. Het boek verschijnt op 15 augustus, de herdenkingsdag van de capitulatie van Japan in voormalig Nederlands-Indië in 1945. Afgelopen maandag was Eric Schneider al te gast bij Kunststof op Radio 1 en op 15 augustus is hij te gast bij Knevel & Van den Brink op Nederland 1 en Dit is de dag op Radio 1. Daarnaast verschijnen er interviews met de auteur in NRC Handelsblad en Tros Nieuwsshow. Willem Nijholt zei over het boek: ‘Eric Schneider schrijft zijn prachtige verhalen onderkoeld, maar weet juist daardoor diepe emoties op te wekken.’

]]>
<![CDATA[Het fantoom van Alexander Wolf verschijnt 13 september]]> Op 13 september zal het boek Het fantoom van Alexander Wolf van Gajto Gazdanov verschijnen. Een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Cossee (van onder andere de herontdekking van Hans Fallada's Alleen in Berlijn) en Lebowski Publishers (van onder andere de herontdekking van John Williams' Stoner). De romans Nachtwegen en De terugkeer van de Boeddha zullen in 2014 eveneens in samenwerking met Lebowski verschijnen. Kijk voor meer informatie vast op de website www.gajtogazdanov.nl

]]>
<![CDATA[Najaarsaanbieding Uitgeverij Cossee]]> Het begint pas net zomer te worden maar wij hebben de boeken voor het najaar alweer op een rij. In de najaarsaanbieding staan nieuwe romans van Rinus Spruit, Mario Desiati en Eva Meijer. In een aparte folder presenteren wij samen met Lebowski Publishers het prachtige Het fantoom van Alexander Wolf van Gajto Gazdanov. In de onvolprezen Cossee Century reeks verschijnt het herontdekte De strijd om sergeant Grisja van Arnold Zweig. En een heel bijzonder boek van Hans Fallada: In mijn vreemde land. Berichten uit de gevangenis, 1944. De Canadese ex-politicus Michael Ignatieff schreef een openhartig boek over zijn successen en mislukkingen in de politiek en van Peter Giesen verschijnt het essay De weg van de meeste weerstand, over optimisme in donkere tijden. Ook staan in de najaarsaanbieding goedkope edities gepland van de bestsellers In ongenade van J.M. Coetzee, Het eerste weekend van Bernhard Schlink (in verband met de verfilming) en Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen: ‘De meest tedere roman die ik ooit las.’ – Connie Palmen. Wij wensen u dit najaar weer veel leesplezier!

Klik hier om de aanbieding te bekijken

]]>
<![CDATA[De omweg wint de Independent Foreign Fiction prijs]]> De omweg van Gerbrand Bakker heeft de Independent Foreign Fiction Prize 2013 gewonnen. De auteur en vertaler David Colmer van The Detour winnen elk 5.000 pond en een magnum champagne. De Britse prijs voor buitenlandse literatuur werd eerder gewonnen door o.a. Orhan Pamuk, Milan Kundera, José Saramago, W.G. Sebald, Per Olov Enquist, Per Petterson en Philippe Claudel. In 2008 won Paul Verhaeghen de prijs voor zijn eigen vertaling van zijn roman Omega Minor.

]]>
<![CDATA[Asteroïde vernoemd naar J.M. Coetzee]]> Asteroïde ‘(216.591) Coetzee’ werd op 21 juli 2002 door astrofysicus Dr. Gianluca Masi in Italië ontdekt. Het kreeg toen de tijdelijke aanduiding 2002 OQ7. Het werd een jaar later weer een paar keer geobserveerd en toen zijn baan berekend was, kreeg het zijn definitieve nummer. Zodra een asteroïde een definitief nummer heeft, kan de ontdekker het een naam geven. Een comité bekijkt de voorgestelde naam en de motivering en keurt de gewenste naam goed of af, onder auspiciën van de Internationale Astronomische Unie.

]]>
<![CDATA[Verfilming Boven is het stil groot succes]]> De verfilming van Gerbrand Bakkers roman Boven is het stil is een groot succes. In de eerste week na de première heeft de film zo'n 15.000 bezoekers getrokken. De recensies waren dan ook unaniem zeer lovend:

'De beelden spreken boekdelen.' - Trouw ****
'Jeroen Willems speelt hier zijn beste rol.' - Het Parool ****
'Hoe goed Jeroen Willems als filmacteur was, bewijst hij in de romanverfilming Boven is het stil.' - Algemeen Dagblad ****
'Prachtig gespeeld door Jeroen Willems.' - de Volkskrant ****

Eerder deze week heeft de film de prijs voor beste film gewonnen op het Internationale Filmfestival van Turijn. "De film is poëzie, en weet op unieke wijze de tragische stiltes binnen menselijke relaties om te zetten naar het witte doek.", aldus het juryrapport.

]]>
<![CDATA[Dagelijks leven in bezet Amsterdam]]> Speciaal voor de 4/5 mei periode heeft de Duitse historica Barbara Beuys een bezoek gebracht aan Amsterdam voor persinterviews en optredens. Haar standaardwerk Leven met de vijand. Amsterdam onder Duitse bezetting 1940-1945 is in Duitsland met zeer veel lof ontvangen en nu ook beschikbaar in een Nederlandse vertaling. In Het Parool werd het boek geroemd om zijn bijzondere toon en verteltrant waardoor het aangrijpende verhaal soms leest als een spannende roman.

]]>
<![CDATA[Zomeraanbieding 2013 online]]> Het is nog niet echt zomers buiten maar we weten al wel wat er deze zomer verschijnt bij Uitgeverij Cossee. Met o.a. twee literaire debuten, De beslissing van Britta Böhler en Een tropische herinnering van Eric Schneider, een nieuwe roman van Ariëlla Kornmehl, Wat ik moest verzwijgen en Hoger dan de zee, de nieuwe roman van Francesca Melandri (bekend van Eva slaapt).

En ter nagedachtenis van het de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, verschijnt het boek De opstand op het slavenschip Meermin van Dan Sleigh en Piet Westra. Een aangrijpende geschiedenis die zich op het VOC schip Meermin voor de kust van Madagascar afspeelt.

]]>
<![CDATA[Nieuwe roman van Hans Croiset gepresenteerd]]> In de Stadsschouwburg te Amsterdam is de nieuwe roman van Hans Croiset gepresenteerd. Het eerste exemplaar van Lente in Praag werd door auteur Hans Croiset overhandigd aan Kees Schafrat van Boekhandel Broekhuis. Lente in Praag verbindt Amsterdam, Parijs en Praag in een adembenemende zoektocht langs belangrijke momenten waarop in Europa geschiedenis werd geschreven. Kijk verder voor een korte fotoreportage.

]]>
<![CDATA[Cossee auteurs in de Boekenweek]]> Zaterdag 16 maart is de start van de Boekenweek. Er liggen dan prachtige nieuwe boeken van Uitgeverij Cossee in de boekwinkels (zoals Lente in Praag van Hans Croiset, Jij bent mijn mes van David Grossman en Het juiste moment van Grimbert Rost van Tonningen) en bij besteding van minimaal € 12,50 ontvangt u het boekenweekgeschenk. Daarnaast zijn een aantal van onze auteurs tijdens de Boekenweek te zien in de boekhandel. Hieronder vindt u een overzicht.

]]>
<![CDATA[Vertaling van De omweg getipt in Publisher's Weekly]]> In het Amerikaanse tijdschrift voor uitgevers Publisher's Weekly is de Amerikaanse editie van De omweg (Ten White Geese) verkozen tot Pick of the Week. Er verscheen een starred review (voor boeken met uitzonderlijke kwaliteiten) waarin de redactie schrijft: 'Bakker’s spare prose gradually builds a sense of urgency beneath this haunting novel’s deceptively placid surface.' Klik hier om het artikel te lezen.

]]>
<![CDATA[Friend of Jerusalem Award voor Eva Cossée en Christoph Buchwald ]]> Gisteren kregen Eva Cossée en Christoph Buchwald van Uitgeverij Cossee van de burgemeester van Jeruzalem de Friend of Jerusalem Award overhandigd. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de 26e Jerusalem International Book Fair aan uitgevers met een bijzondere verdienste. Eva Cossée en Christoph Buchwald, die in 2001 uitgeverij Cossee hebben opgericht, ontvangen deze prijs gezamenlijk.

]]>
<![CDATA[Cossee in de prijzen]]> Het boek Mendelssohn op het dak van Jirí Weil (vertaald door Kees Mercks) heeft De Groene Waterman publieksprijs 2013 gewonnen. De vertaler ontving de prijs in Antwerpen en het juryrapport luidde: "Een meesterlijk boek. Zo veelzijdig als het leven zelf, bloedserieus en gruwelijk, maar verteld op een droge laconieke toon waardoor je af en toe toch in de lach schiet. Bovendien voortreffelijk vertaald."

Daarnaast werd bekend gemaakt dat De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt op de longlist staat van de Libris Literatuurprijs en Zola Jackson van Gilles Leroy (vertaald door Prescilla van Zoest) op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2013.

In het buitenland viel het boek De verborgen ordening van Alfred van Cleef in de prijzen. De Duitse vertaling werd bekroond met de ITB Book Award voor Bijzondere Reisverhalen en staat op de longlist van de Austrian Scientific Book of the Year 2012 (in de categorie Natural Sciences and Technics).

]]>
<![CDATA['De kinderjaren van Jezus' van J.M. Coetzee verschenen]]> Op 1 februari lag de nieuwe roman van Coetzee De kinderjaren van Jezus eindelijk in de boekhandel en dat zullen we geweten hebben. Dit weekend werd hij gretig opgepikt door de pers in een reeks lovende recensies en met gemiddeld vier sterren kunnen we zonder meer trots zijn. We zetten er even een aantal op rijtje.

‘Nieuwe Coetzee is wonderbaarlijk’ – **** Metro

‘Het is weer een genoegen om te zien hoe Coetzees fijnzinnige ironie toeslaat door – zoals in zijn fictie gebruikelijk – een klassiek verhaal te ontheiligen. Coetzee houdt ons een spiegel voor met zijn intelligente, cultuurkritische roman.’ –****1/2 Vrij Nederland

De kinderjaren van Jezus is vintage Coetzee’ – **** De Standaard

‘Coetzee plaatst als het ware de westerse samenleving voor de rechtbank van de geschiedenis – en we worden schuldig bevonden. Zo bezien is De kinderjaren van Jezus een zeer empathisch boek.’ – **** NRC Handelsblad

‘John Maxwell Coetzee is niet zomaar een auteur: hij is een schrijvende magiër die je betovert en laat doorlezen, tot hij ook zijn laatste woord tot je heeft laten doordringen.’ – **** de Volkskrant

]]>
<![CDATA[Gedichtendag met Mark Boog]]> DICHTERSCHAP

Het dichterschap
is een aan autisme verwante stoornis
die goed te behandelen is, bijvoorbeeld
door de dichter het dichten te verbieden.

De ziekte verdwijnt dan vrijwel geheel,
met achterlating slechts van een vage geur,
een onbestemd luchtje dat men bestrijdt
door één stap van de patiënt vandaan te zetten.

Het licht valt in duizend losse stralen uiteen,
het hart van de wereld slaat traag, als in rust,
60 beats per minute, en er is maar één vluchtroute
welke vluchtroute. Sluit de ogen. Sluit toch de ogen.


De nieuwe bundel van Mark Boog Maar zingend ligt nu in de winkels. De feestelijke presentatie vindt plaats op dinsdag 5 februari in theater Perdu te Amsterdam. Mark treedt vanaf 20.00 uur op met de band Poetry in Motion. Iedereen is van harte uitgenodigd bij deze presentatie aanwezig te zijn.

]]>
<![CDATA[De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt op Libris Longlist]]> De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt is een van de achttien titels die kans maken op de Libris Literatuurprijs 2013. Het boek verscheen in het najaar van 2012 en is inmiddels een aantal keer herdrukt, getipt bij De Wereld Draait Door en de vertaalrechten zijn verkocht aan de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Op 11 maart wordt de shortlist bekendgemaakt.

]]>
<![CDATA[Boven is het stil is de openingsfilm op het Berlijns Film Festival]]> De film Boven is het stil is de openingsfilm van het Panorama programma op het Berlijns Film Festival op 8 februari 2013. De verfilming van het succesvolle debuut van Gerbrand Bakker door Nanouk Leopold zal vanaf 25 april ook in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Volgens het festival toont Boven is het stil wat de moderne Europese film zo bijzonder maakt: ‘de lef om in iemands ziel te kijken en om de innerlijke gevangenis te beschrijven waar wij voortdurend proberen uit te breken. De onlangs overleden Jeroen Willems is briljant in zijn laatste film.’
De verfilming van David Grossman’s boek Het zigzagkind wordt ook vertoond op de Berlinale. Nono Het Zigzag Kind is opgenomen in het programma ‘Generation Kplus’.
Kijk hier voor meer informatie

]]>
<![CDATA[Toneelgroep Amsterdam speelt In ongenade van J.M. Coetzee]]> In ongenade speelde vorig seizoen voor uitverkochte zalen en is nu exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien. Met In ongenade (Disgrace) voegde Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee in 1999 de zoveelste magistrale roman toe aan zijn oeuvre. Voor regisseur Luk Perceval is het een portret van een man die zichzelf langzaamaan leert zien zoals hij werkelijk is en tevens het relaas van een land in volle omwenteling. Met o.a. Felix Burleson, Charlie-Chan Dagelet, Janni Goslinga, Sergio Hasselbaink, Hugo Koolschijn, Djamila Landbrug, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Vanja Rukavina en Gijs Scholten van Aschat.

]]>
<![CDATA[Mendelssohn op het dak op shortlist Groene Waterman Prijs]]> Mendelssohn op het dak van Jirí Weil, vertaald door Kees Mercks, staat op de shortlist van De Groene Waterman Prijs 2013. De prijs is een initiatief van de Vlaamse zelfstandige boekhandel De Groene Waterman. Zij bekronen een pareltje dat over het hoofd werd gezien in de mainstreamboekenmedia. Tot 29 januari kunnen lezers stemmen op deze titel voor de publieksprijs. Dat kan op de website van De Groene Waterman.

]]>
<![CDATA[Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen wordt verfilmd]]> Producenten Pupkin en Rinkel Film hebben de filmrechten verworven van het boek Naar de overkant van de nacht, geschreven door Jan van Mersbergen. Deze poëtische roman over de Vasteloavend (Limburgs carnaval) won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2012. Jan van Mersbergen en Uitgeverij Cossee kozen uit meerdere geïnteresseerden voor de sterke inhoudelijke aanpak van regisseur Mark de Cloe (Shocking Blue, Mannenharten en Emmy Award genomineerd voor Sterkste man van Nederland). Het script wordt geschreven door Laura van Dijk.

]]>
<![CDATA[De hormoonfabriek bij De Wereld Draait Door]]> Elke laatste donderdag van de maand worden er bij De Wereld Draait Door vier recent verschenen boeken besproken. Deze keer sprak Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel enthousiast over De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt. De roman, geïnspireerd op historische feiten, is deze maand verschenen en nu al herdrukt en verkocht aan Duitsland.

]]>
<![CDATA[De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt verschenen]]> 5 oktober is de tweede roman van Saskia Goldschmidt verschenen. De hormoonfabriek is een spannende roman, geïnspireerd op historische feiten. Kijk hier voor een impressie van de presentatie van het boek bij De Nieuwe Boekhandel te Amsterdam. De auteur was te gast bij Met het oog op morgen, Cappuccino, Omroep Brabant en bij Kunststof. Het boek is tevens als eboek leverbaar.

]]>
<![CDATA[VPRO Boeken met David Grossman]]> Op zondag 16 september om 11:20 uur is de uitzending van VPRO Boeken met David Grossman. Wim Brands interviewt hem onder andere over zijn nieuwe boek Uit de tijd vallen. Grossman was in Nederland voor interviews en publieke optredens. Hij zal 26 september opnieuw in Nederland zijn voor de première van de verfilming van zijn roman Het zigzagkind.

- klik hier voor meer informatie over VPRO Boeken

UPDATE: Op donderdag 27 september is David Grossman te gast bij Athenaeum Boekhandel voor een lunchsigneersessie. Tussen 12:30 en 13:30 signeert hij onder andere zijn nieuwe boek Uit de tijd vallen en de filmeditie van Het zigzagkind. Athenaeum Boekhandel bevindt zich aan het Spui in Amsterdam.

]]>
<![CDATA[Lot Vekemans genomineerd voor de Anton Wachterprijs]]> Lot Vekemans is voor haar debuutroman Een bruidsjurk uit Warschau genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2012. Op 18 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt en op 10 november zal in de Grote Kerk te Harlingen de prijs worden uitgereikt. Lot Vekemans' toneelwerk wordt gespeeld in binnen- en buitenland en wordt in 2012 voor het eerst ook verfilmd. In 2005 ontving Vekemans de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en in 2010 de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif.

]]>
<![CDATA[Jan van Mersbergen op tiplijst AKO Literatuurprijs]]> Op Manuscripta werd de tiplijst van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt. Eén van de vijfentwintig titels die geselecteerd zijn is Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen. Op 28 september zal de toplijst bekend worden gemaakt en op 29 oktober wordt de AKO Literatuurprijs uitgereikt. Naar de overkant van de nacht werd eerder bekroond met de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2011 en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2012.

]]>
<![CDATA[Film Zigzag Kind opent Nederlands Film Festival]]> In oktober gaat de film Nono, het Zigzag Kind in première. De film, die gebaseerd is op de roman Het zigzagkind van David Grossman, zal de openingsfilm zijn van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober. Nono, het Zigzag Kind is een film van de makers van o.a. Minoes en Annie M.G., met in de hoofdrollen Isabella Rossellini (Blue Velvet) en Burghart Klaussner (Das Weisse Band). In september zal er ook een speciale filmeditie van het boek van David Grossman verschijnen.

Lees meer over het Nederlands Film Festival
Lees meer over David Grossman

]]>
<![CDATA[Gerbrand Bakker wint de Premi Llibreter]]> Vanmiddag is bekend gemaakt dat Gerbrand Bakker de Premi Llibreter 2012 heeft gewonnen voor de Catalaanse vertaling van zijn romandebuut Boven is het stil. Het boek werd uitgegeven door de Spaanse uitgeverij Rayo Verde dat met de Spaanse en Catalaanse vertaling van de internationale bestseller haar uitgeverij dit voorjaar officieel opende.

]]>
<![CDATA[Help van Alix Ohlin is Boek van de Week op Oprah.com]]> De roman Help van Alix Ohlin verscheen in mei bij Uitgeverij Cossee, maar het boek is onlangs ook in Amerika verschenen met de titel Inside. Er zijn veel mooie recensies verschenen en bovendien werd de roman verkozen tot Boek van de Week op de website van Oprah Winfrey: 'This week, we're in love with the novel Inside by Alix Ohlin.'

Lees hier het artikel op Oprah.com
Lees hier meer informatie en een voorpublicatie van Help

]]>
<![CDATA[De smaak van appelpitten wordt verfilmd]]> Is Duitsland zijn de opnames gestart van de verfilming van de roman De smaak van appelpitten van Katharina Hagena. De roman verscheen in 2010 bij Uitgeverij Cossee en kreeg prachtige recensies. De smaak van appelpitten vertelt over drie generaties vrouwen, over de bedrieglijkheden van het herinneren en de (ambigue) kracht van de nostalgie.
'Mooi in Hagena's proza is de zinnelijkheid ervan: geuren, kleuren, schoonheid en onvervulde verlangens weet ze als het ware tastbaar te maken.' - De Telegraaf

Klik hier voor meer informatie op de website van de distributeur.
Klik hier voor meer informatie over De smaak van appelpitten

]]>
<![CDATA[Lintje voor Hans Croiset]]> Hans Croiset is vrijdag gedecoreerd met een lintje. Croiset is schrijver, toneelleider, oprichter van het Nationale Toneel in Den Haag, acteur en regisseur. De auteur is tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen. “Betrokkene heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse toneel, in het bijzonder aan de klassieke toneelliteratuur”. In 2007 verscheen zijn debuut Badhuisweg en in 2010 werd het boek Lucifer onder de Linden gepubliceerd.

]]>
<![CDATA[Jan Karski ontvangt postuum de Presidential Medal of Freedom]]> De Amerikaanse president Barack Obama heeft bekend gemaakt dat hij dit voorjaar de Presidential Medal of Freedom zal toekennen aan Jan Karski voor zijn verzetsdaden in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Presidential Medal of Freedom is de hoogst mogelijke onderscheiding die een burger van de Amerikaanse regering kan ontvangen. Jan Karski schreef over zijn spionagewerk en zijn ooggetuigenverslag van de Joodse getto in het boek Mijn bericht aan de wereld.

Klik hier voor het persbericht van het Witte Huis
Klik hier voor meer informatie over het boek

]]>
<![CDATA[Internationale lof voor De Omweg]]> Zowel Engelse als Duitse critici schrijven lovend over de vertalingen van Gerbrand Bakkers De Omweg. The Guardian schrijft: 'The Detour is a beautiful, oddly moving work of fiction', en Gerbrand Bakker is 'an assured and mature new voice in European Literature'.

The Independent: 'Like its predecessor, The Detour is written and translated with lapidary precision, perspective and crisp prose; there is emotion and expression, but held back from the writing, which is controlled and full of clean, physical detail, simple and devastating.'

De Süddeutsche Zeitung schrijft over Der Umweg: 'Bakkers zwei voran gegangene Romane waren bemerkenswert gut. 'Der Umweg' ist nun sein bislang bester.'

]]>
<![CDATA[Sherko Fatah in tv-programma Nieuwkomers]]> Afgelopen zondag 22 april werd de derde aflevering van de VPRO-serie Nieuwkomers uitgezonden. In het literaire programma van Wim Brands stond ditmaal de Duitse schrijver Sherko Fatah centraal. Zijn roman We gaan als het donker wordt verscheen bij Uitgeverij Cossee.

'Fatah weet vooral de ontheemding van ballingschap op indringende manier van binnenuit voelbaar te maken.' – Het Parool ****

‘Wie meent dat de relatie tussen de islam en geweld niet dwingend is, kan na lezen van deze boeiende, deels beklemmende roman eveneens zeggen dat hij gelijk heeft..’ – de Volkskrant ****

Klik hier om de uitzending te bekijken

]]>
<![CDATA[Tsjik op shortlist Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012]]> Het boek Tsjik van Wolfgang Herrndorf dat vertaald is door Pauline de Bok staat op de shortlist van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Tsjik is tevens genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2012 en werd eerder al bekroond met de Hans Fallada Preis 2012, de Duitse Jeugdliteratuurprijs 2011 en de Clemens Brentano Preis 2011.

Klik hier om op Tsjik te stemmen voor de publieksprijs
Klik hier voor meer informatie over het boek

]]>
<![CDATA[Filmopnames Boven is het stil van start]]> De filmopnames van Gerbrand Bakkers Boven is het stil zijn in volle gang. Op de website van PZC worden Gerbrand Bakker, regisseuse Nanouk Leopold en hoofdrolspeler Jeroen Willems geïnterviewd, en zien we bovendien een leuke sfeerimpressie van de omgeving.

]]>
<![CDATA[Jan van Mersbergen op shortlist Libris Literatuur Prijs 2012]]> Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen is een van de zes Nederlandse romans die kans maken op de Libris Literatuur Prijs 2012. Het boek werd eerder al bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 en stond op de longlist voor de Gouden Boek Uil 2012. De overige genomineerden zijn Miquel Bulnes, Jan Van Loy, Ivo Victoria, A.F.Th. van der Heijden en Jeroen Brouwers.
Hier meer nieuws over de nominatie
Hier meer nieuws over Naar de overkant van de nacht

]]>
<![CDATA[Vertaler Diederik Grit overleden]]> Wij ontvingen het droeve bericht, dat vertaler Diederik Grit op dinsdag 6 maart jongstleden is gestorven. Hij vertaalde voor Uitgeverij Cossee samen met Edith Koenders drie succesvolle romans van Erling Jepsen uit het Deens. Onlangs verscheen de vertaling van Jepsens vierde roman De kop is eraf. In 2006 won dit vertalersduo de Amy van Markenprijs voor hun vertaling van Het gelukkige Arabië van de Deense auteur Thorkild Hansen. Diederik Grit zal dankzij zijn uitstekende vertalingen voor ons in levendige herinnering blijven.

]]>
<![CDATA[Yolanda Entius genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs]]> Het kabinet van de familie Staal van Yolanda Entius staat op de shortlist van de Opzij Literatuurprijs 2011. De roman werd eerder al genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Van Halewijnprijs. De overige genomineerden zijn Hanna Bervoets, Hedda Martens, Vonne van der Meer en Maartje Wortel. Schrijfsters die eerder de prijs wonnen zijn Renate Dorrestein, Hella S. Haasse, Doeschka Meijsing, Marga Minco en Jessica Durlacher.

Klik hier voor meer informatie over het boek

]]>
<![CDATA[Winnaar etalagewedstrijd Eva slaapt is bekend]]> De Eva slaapt etalagewedstrijd van Uitgeverij Cossee is gewonnen door Boekhandel Kramer in Winterswijk. De jury, bestaande uit auteur Francesca Melandri en medewerkers van uitgeverij Cossee, vond dat Boekhandel Kramer de sfeer van het boek het best heeft verbeeld. Zuid-Tirol, Italiaans eten en enkele belangrijke scènes uit het boek zijn op een buitengewoon mooie manier in de etalage terechtgekomen. Er wordt de boekhandel een reis naar Zuid Tirol voor twee personen aangeboden. De tweede prijs werd gewonnen door De Nieuwe Boekerij in Zeist. Zij ontvangen een pakket met Italiaanse culinaire delicatessen.

]]>
<![CDATA[Jan Karski postuum onderscheiden in Polen]]> Jan Karski is in Polen postuum tot ridder in de Orde van de Witte Adelaar geslagen. Hij kreeg deze hoogst mogelijke decoratie tijdens een speciale zitting van het Hogerhuis van het Poolse parlement. Karski werd onderscheiden voor zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor zijn pogingen de gruwelijke praktijken van de Holocaust duidelijk te maken aan onder andere Franklin Roosevelt, de toenmalige president van de Verenigde Staten. Karski gaf daarbij het eerste ooggetuigenverslag van de Joodse getto in Warschau. Hij tekende zijn belevenissen al in 1944 op in zijn boek Mijn bericht aan de wereld. Op vrijdag 23 maart (17:00 - 18:00 uur) gaan Wim Berkelaar (o.a. Vrije Universiteit) en Christoph Buchwald (Uitgeverij Cossee) in Theater Thomas Open in gesprek over Jan Karski, zijn boek en zijn leven als verzetsstrijder.

Reserveer hier uw kaarten voor de Jan Karski lezing
Klik hier voor meer informatie over Mijn bericht aan de wereld

]]>
<![CDATA[Jan van Mersbergen wint de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011]]> Jan van Mersbergen heeft voor zijn roman Naar de overkant van de nacht de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gewonnen. Jan van Mersbergen, die in 2005, 2007 en 2009 ook genomineerd werd met zijn romans De hemelrat, Morgen zijn we in Pamplona en Zo begint het, is de zevende winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De overige genomineerden waren: Miquel Bulnes, Anne-Gine Goemans, Henk van Straten, David Pefko en Maartje Wortel. De prijs werd eerder gewonnen door Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel( 2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

]]>
<![CDATA[Tsead Bruinja genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012]]> Tsead Bruinja is voor zijn meest recente dichtbundel Overwoekerd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012. De andere genomineerden zijn Anne Vegter en Henk van der Waal. De prijs, een initiatief van de gemeente Zuthpen, zal op 16 maart a.s. voor de zevende maal worden uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg en Alfred Schaffer. Tijdens de uitreiking zullen F. Starik, Ellen Deckwitz en Raymond van het Groenewoud optredens verzorgen.

Lees hier meer over Overwoekerd
Klik hier voor meer informatie over Tsead Bruinja

]]>
<![CDATA[Tsjik genomineerd voor de Europese Literatuurprijs]]> Deze week is de longlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Op de lijst van twintig vertaalde romans staat Tsjik van Wolfgang Herrndorf dat uit het Duits vertaald is door Pauline de Bok. Het boek werd in Duitsland al onderscheiden met de Clemens Brentanoprijs, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Hans Fallada Prijs.

]]>
<![CDATA[Hélène Gelèns op tournee door de Verenigde Staten]]> In april reizen de dichters Pieter Boskma, Hélène Gelèns, Erik Jan Harmens, Lucas Hirsch, John Schoorl en Joost Zwagerman af naar New York en Pittsburgh om Amerikaanse poëzieliefhebbers in aanraking te laten komen met de bloeiende diversiteit van de Nederlandse poëzie. De dichters, allen sterk geïnspireerd door de Amerikaanse literatuur, onderzoeken waarom de invloed hiervan op hun poëzie zo groot is. Gelijktijdig proberen ze een antwoord te vinden op de vraag of Nederlandse poëzie ook Amerikaanse dichters kan beïnvloeden.

• Vrijdag 13 april: Columbia University, New York
• Zaterdag 14 april: Poets House, New York
• Dinsdag 17 en woensdag 18 april: City of Asylum, Pittsburgh
• Vrijdag 20 en zaterdag 21 april: Ledig House, Omi New York

De dichters zullen onder andere door middel van columns in landelijke dagbladen, blogs en twitter het thuisfront op de hoogte houden van deze unieke trip. Het Amerikaanse literair tijdschrift Pleiades: A Journal of New Writing publiceert in juni 2012 vertaald werk van de Nederlandse dichters die deelnemen aan deze toer.

De tournee wordt georganiseerd door Stichting Kleine Revolutie Producties. Kijk op hun website voor meer informatie.

]]>
<![CDATA[Fragmenten Winterboek in VertragingsApp]]> Twee verhalen uit het Winterboek zijn opgenomen in de nieuwe VertragingsApp. Bij vertraging kan je deze winter dus genieten van verhalen van Gerbrand Bakker, Jan van Mersbergen, Arthur Japin, Anna Enquist, Silvia Witteman, Hans Dorrestein, Marente de Moor, Dante, Fleur van der Laan, Erasmus, Frans Pointl, Gerrit de Veer, Roddy Doyle en Marlene van Niekerk.  Download via de iTunes store of Vertragingsapp.nl

]]>
<![CDATA[Dick Sipsma overleden (1936-2011)]]> Tot groot verdriet van de uitgeverij bereikte ons het nieuws dat Dick Sipsma donderdag 22 december is overleden. In 2008 verscheen zijn essay Van oude mensen, de dingen die gaan komen over de nieuwe ouderen (de novogeront) die veel actiever leven dan voorheen. En onlangs leverde hij nog een bijdrage aan het boek Het nieuwe oud van Dick Kits en Hedda Schut. Dick Sipsma is 75 jaar geworden.

Hier leest u meer over het essay Van oude mensen, de dingen die gaan komen

]]>
<![CDATA[Nanouk Leopold verfilmt succesroman Boven is het stil]]> Eind februari 2012 starten in Zeeland de opnames van Boven is het stil, de nieuwe film van Nanouk Leopold. Leopold bewerkte zelf het scenario van de gelijknamige, veelvuldig bekroonde en internationaal geprezen roman van Gerbrand Bakker. De cast van de film bestaat uit Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier.

Gerbrand Bakkers roman Boven is het stil is uitgegeven door Cossee en kreeg talloze nominaties o.a. het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en werd bekroond met de hoogst gedoteerde internationale literaire prijs voor een roman in de Engelse taal, de IMPAC Dublin Literary Award. Deze vertaling is verschenen bij Harvill/Secker. Ook in Duitsland en Frankrijk is de roman een bestseller. Vertalingen verschijnen in meer dan twintig landen waaronder China, Zuid-Korea, Israël en Libanon.

]]>
<![CDATA[Ariëlla Kornmehl wint de Boek-delenprijs 2011]]> Tijdens het Lezersfeest is de roman Een stille moeder van Ariëlla Kornmehl bekroond met de Boek-delenprijs 2011. Het boek is door de leden van de Nederlandse leesclubs gekozen uit een shortlist van tien titels. Op de shortlist stonden onder anderen Renate Dorrestein, Tom Lanoye, Thomas Rosenboom, Susan Smit en Franca Treur. Eerder werd de prijs toegekend aan Khaled Hosseini, Stefan Brijs, Gerbrand Bakker, Arthur Japin en Paolo Giordano.

Klik hier voor meer informatie over het boek

]]>
<![CDATA[11-11-11, 11:11 Presentatie Naar de overkant van de nacht]]> Vandaag, 11 november 2011, zal om 11:11 uur de feestelijke presentatie beginnen van de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, Naar de overkant van de nacht. Gedurende een lange met alcohol doordrenkte carnavalsnacht is niemand wie hij is, iedereen is verkleed en speelt een rol. Ralf was vroeger een schipperskind en zet nu als veerman de carnavalsgasten over naar de overkant van de nacht. Maar, zegt een als pater verklede man tegen Ralf, tijdens Vastelaovend ben je niet verkleed als iemand anders, tijdens Vastelaovend ben je eindelijk jezelf.

Vandaag verscheen ook de recensie van Arjen Fortuin in NRC.next. Daarin schrijft hij onder andere: ‘Jan van Mersbergen heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een van de interessantste schrijvers van Nederland. […] Net als in zijn eerdere vijf romans schrijft Van Mersbergen zinnen waarin geen enkel woord bijzonder is, maar waarin elke lettergreep raak is. […] Van Mersbergen is het soort schrijver dat in staat is om met minimale middelen iets groots en onsentimenteels op te roepen, je mee te trekken zijn wereld in, de hoofden van zijn personages in.’

Jan van Mersbergen is te volgens op zijn website www.janvanmersbergen.nl, via Facebook (www.facebook.com/janvanmersbergen) en Twitter (@janmersbergen).
Klik hier voor meer informatie over het boek

]]>
<![CDATA[David Grossman wint de Prix Médicis Étranger 2011]]> De Israëlische schrijver David Grossman wint de prestigieuze Prix Médicis Étranger 2011 voor zijn roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht. De Prix Médicis Étranger is de Franse literatuurprijs voor het beste buitenlandse boek van het jaar.

Een vrouw op de vlucht voor een bericht is een groots verhaal over een vrouw, haar twee zoons en hun verschillende vaders. Een roman over vriendschap en ruimdenkendheid, over een grote liefde en een versmade liefde, over ouderschap en over je weg in het leven. Maar het is vooral een ongeëvenaarde roman over de bijna heldhaftige inspanning van een moeder om een gezin in stand te houden in een klein verscheurd land. ‘Grossmans belangrijkste boek tot nu toe.’- NRC Handelsblad.

]]>
<![CDATA[Tsjik wint Duitse Jeugdliteratuurprijs 2011]]> Tsjik van Wolfgang Herrndorf is in de prijzen gevallen. Het heeft in de categorie Jeugdboeken de Deutscher Jugendliteraturpreis 2011 gewonnen. De jury prijst in haar rapport de geestige beschrijvingen, de bizarre situaties, de bitterzoete ironie, de komische dialogen en het authentieke verhaal van het boek. Tsjik is onlangs in Nederland verschenen en zeer enthousiast ontvangen door boekhandelaren.

Meer details over de prijs vind je hier
Meer informatie over het boek vind je hier

]]>
<![CDATA[Uitgeverij Cossee op de Beijing Book Fair]]> Tussen 31 augustus tot 4 september jl. vond de 18e Beijing International Book Fair plaats. Met de komende Chinese vertaling van Gerbrand Bakker's debuutroman Boven is het stil en omdat Nederland Country of Honour was op de beurs, reisden uitgevers Eva Cossée en Christoph Buchwald naar China.

]]>
<![CDATA[Gerbrand Bakker en Yolanda Entius op Tiplijst AKO Literatuurprijs 2011]]> Op maandag 5 september heeft de jury van de AKO Literatuurprijs de Tiplijst voor de AKO Literatuurprijs 2011 bekendgemaakt. Op de Tiplijst staan twee boeken van Uitgeverij Cossee: Gerbrand Bakker met De omweg en Yolanda Entius met Het kabinet van de familie Staal.
De omweg van Gerbrand Bakker stond eerder dit jaar ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Het boek van Yolanda Entius maakt ook nog kans op de Halewijnprijs 2011.

]]>
<![CDATA[Roeland Fernhout speelt Schemerlanden]]> Op 7, 8 en 9 november speelt Roeland Fernhout in Studio 1 van de Amsterdamse Stadsschouwburg een solovoorstelling gebaseerd op het boek Schemerlanden van J.M. Coetzee.

Eugene Dawn is een wetenschapper in dienst van het leger van de Verenigde Staten. Hij schrijft propaganda die de onderwerping van Vietnam moet bewerkstelligen. Maar de oorlog woedt in een land waar hij nog nooit is geweest en waarvoor hij ook niet de minste behoefte voelt om ooit naar toe te gaan. Geweld vangt hij in formules, filosofieën en berekeningen. Toch slaat, heel dicht bij huis, datzelfde geweld op schokkende wijze toe.

‘Ik had mij nooit aan het Vietnamproject gewaagd als ik had geweten dat het mij in conflict zou brengen met een meerdere. Van conflicten komt narigheid en narigheid vergiftigt het bestaan.’ J.M. Coetzee

Schemerlanden is een nietsontziend onderzoek naar de duistere kanten van een man die probeert de wereld waarin hij leeft aan zich te onderwerpen. Maar zijn vrouw, zijn baas en zijn kind blijken lastig te knechten. Schemerlanden is ook een portret van Amerika en zijn verlangen om de vrede veilig te stellen door oorlog te voeren.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten
Artikel op NU.nl
Artikel op Volkskrant.nl

]]>
<![CDATA[I.M. Dragan Klaic (1950-2011)]]> Dragan Klaic (1950) is donderdag 25 augustus overleden. Klaic was hoogleraar en dramaturg in Belgrado en woonde sinds 1991 in Amsterdam. Hij was van 1992 tot 2001 directeur van het Theater Instituut Nederland en professor aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed cultureel onderzoek en gaf lezingen in diverse Europese landen. Zijn boeken over theater en drama zijn in Nederland, voormalig Joegoslavië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verschenen. In 2003 verscheen bij Uitgeverij Cossee zijn boek Thuis is waar je vrienden zijn.

Lees hieronder de tekst die uitgever Christoph Buchwald voor Dragan schreef in Beijing die door auteur en acteur Hans Croiset op de herinneringsbijeenkomst is voorgelezen.

]]>
<![CDATA[Yolanda Entius genomineerd voor de Halewijnprijs 2011]]> Voor haar laatste roman Het kabinet van de familie Staal is Yolanda Entius genomineerd voor de Halewijnprijs 2011. Zojuist is ook de tweede druk van deze meer dan lovend ontvangen roman verschenen. De Halewijnprijs wordt ieder jaar door de stad Roermond uitgereikt aan een auteur die volgens de jury zijn of haar literaire kwaliteiten heeft laten zien maar nog niet door het grote publiek ontdekt is.

]]>
<![CDATA[Uitgeverij Cossee steunt Museum Meermanno]]> Uitgeverij Cossee steunt Museum Meermanno en heeft een boek geadopteerd via www.meermanno.nl/boekzoektvrouw. Het betreft een Vastenavondgeschrift uit de 16de eeuw. Museum Meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld maar sluiting dreigt door de geplande bezuinigingen van het kabinet. Door een boek uit de collectie te adopteren tracht de uitgeverij sluiting te voorkomen en u wordt van harte uitgenodigd om hetzelfde te doen. De keuze viel op het Vastenavondgeschrift omdat dit najaar (op 11 november 2011) Naar de overkant van de nacht, de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, zal verschijnen. Deze roman speelt zich af tijdens een vastenavond in Venlo.
 

]]>
<![CDATA[De rietdekker gaat internationaal]]> Na de toneelbewerking van De rietdekker is het succesvolle boek van Rinus Spruit nu in het Duits vertaald. In de aanbiedingsfolder van de belangrijke Duitse uitgeverij dtv is Rinus Spruit opgenomen tussen grootheden als Günter Grass en Erich Kästner. Omroep Zeeland is naar Duitsland gegaan om de uitgeefster en de vertaalster te interviewen. Klik hier om het item te bekijken en klik hier voor een interview met Rinus Spruit als internationaal auteur.

]]>
<![CDATA[Lot Vekemans wint Taalunie Toneelschrijfprijs]]> Eind vorig jaar werd de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 toegekend aan Gif van Lot Vekemans. De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt elk najaar uitgereikt voor de beste theatertekst die in het voorbije seizoen op de planken is gebracht. In 2012 zal een roman van Lot Vekemans bij Uitgeverij Cossee verschijnen.

]]>
<![CDATA[Lovende kritieken voor Yolanda Entius]]> Dit voorjaar verscheen de vierde roman van Yolanda Entius, Het kabinet van de familie Staal. In de pers verschenen lovende recensies over het indrukwekkende en beklemmende boek:

‘Zó briljant dat de lezer af en toe naar lucht moet happen.’ – de Volkskrant ****

]]>
<![CDATA[Jongerenjury bekroont Intimate Grammar]]> De jongerenjury van het Opendoek Filmfestival heeft de verfilming van David Grossmans roman De uitvinder van geheimen bekroond met de Nationale Loterij-award. De film Intimate Grammar van regisseur Nir Bergman werd op het Vlaamse filmfestival getoond. Klik hier voor meer informatie.

]]>
<![CDATA[Presentatie Waarom wij lachen van Anton Zijderveld]]> Op donderdag 21 april werd het essay Waarom wij lachen, Over de grap, de spot en de oorsprong van humor gepresenteerd in Boekhandel van Gennep in Rotterdam.

]]>
<![CDATA[Interview Heike Görtemaker bij Nieuwsuur]]> In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van afgelopen zaterdag werd er aandacht besteed aan de zojuist verschenen biografie over Eva Braun van de Duitse auteur Heike B. Görtemaker, Eva Braun, Leven met Hitler.

Klik hier om het item te bekijken

]]>
<![CDATA[Voorstellingen van De rietdekker wegens succes herhaald]]> Vanwege de succesvolle tournee van ‘De Rietdekker’ komt er een reprise tijdens het komende Zeeland Nazomerfestival van dinsdag 23 augustus tot en met zaterdag 3 september 2011. De artistieke klemtoon van Zeeland Nazomerfestival blijft vanzelfsprekend bij de vier locatievoorstellingen die speciaal worden ontwikkeld voor het landschap van Zeeland. De locaties zijn inmiddels bekend, alsook meer details over deze vier nieuwe producties.

Kijk hier voor meer informatie

]]>
<![CDATA[J.M. Coetzee op de planken]]> Op 6 mei gaat de toneelbewerking van In ongenade (Disgrace) van J.M. Coetzee van theatergroep ’t Arsenaal in Mechelen in première. Na de première zal het stuk nog zes maal worden gespeeld in Mechelen, waarna ’t Arsenaal in mei op tournee gaat. De regie is in handen van Bie Boeykens en de hoofdrollen worden gespeeld door Rik Van Uffelen en Marianne Loots.

]]>
<![CDATA[Prachtige recensies voor Goldschmidt, Entius en Leroy]]> Verplicht gelukkig, het debuut van Saskia Goldschmidt, werd in de Volkskrant bekroond met vier sterren en Elsbeth Etty meldde in NRC Handelsblad: 'Een mooi gecomponeerd en sterk geschreven verhaal. Een persoonlijk verhaal dat ondanks de specifieke context van alle tijden is. Bevrijdend pijnlijk'.

In het Noordhollands Dagblad kreeg Yolanda Entius' roman Het kabinet van de familie Staal vijf sterren: 'Al in haar drie eerdere romans bewees Entius dat zij in staat is om zonder grote woorden, zonder de dingen expliciet te benoemen, een sfeer van dreiging en onmacht op te roepen. Die kunst heeft zij in Het kabinet van de familie Staal verheven tot onnavolgbare hoogte.'

En Alamaba Song, de roman van Gilles Leroy over Zelda en F. Scott Fitzgerald werd lovend besproken in Het Parool en in de Vlaamse dagbladen De Morgen en De Standaard.

]]>
<![CDATA[De uitvinder van geheimen verfilmd]]> Tijdens het Filmisreal festival wordt de verfilming van de roman De uitvinder van geheimen van David Grossman vertoond onder de Engelstalige titel Intimate Grammar. De film wordt in april vertoond in het Ketelhuis in Amsterdam, in het Filmhuis in Den Haag en in LantarenVenster in Rotterdam.

Kijk in onze agenda voor de data.

]]>
<![CDATA[Radiospot Hans Fallada in de Boekenweek]]> In de Boekenweek zal een radiospot te horen zijn voor Alleen in Berlijn, het herontdekte meesterwerk van Hans Fallada. Sinds het in het najaar van 2010 is verschenen is het reeds tweemaal herdrukt en met het ontdekken van gecensureerde fragmenten in de archieven van de auteur is in het najaar van 2011 een herziene herdruk verschenen. De radiospot is ingesproken door Hans Croiset.
Beluister hier het eerste deel van de radiospot
Beluister hier het tweede deel van de radiospot

]]>
<![CDATA[Uitgever Christoph Buchwald ontvangt koninklijke onderscheiding]]> Tijdens de boekenbeurs in Leipzig heeft uitgever Christoph Buchwald een koninklijke onderscheiding ontvangen. Namens H.M. de Koningin der Nederlanden werd de onderscheiding uitgereikt door de Ambassaderaad voor Pers en Cultuur in het bijzijn van collega's, familie en auteurs.

]]>
<![CDATA[Hélène Gelèns ontvangt de Jan Campert prijs]]> Voor haar bundel zet af en zweef ontving Hélène Gelèns in het Letterkundig Museum te Den Haag de Jan Campertprijs. De jury meldde over haar bundel: 'zet af en zweef bevat een waaier aan gedichten en cycli die treffen door hun indringendheid. Het gaat echter niet alleen om de uitmuntendheid van de afzonderlijke gedichten en cycli. Gelèns plaatste haar gedichten in een dwingend verband rond de centrale vraag uit welke pijn en vreugde een persoonlijkheid ontstaat.'

]]>
<![CDATA[De omweg op de shortlist Libris Literatuur Prijs]]> Gerbrand Bakker staat met De omweg op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2011. Eerder stond Bakkers debuut Boven is het stil op de shortlist. Op 9 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

]]>
<![CDATA[Presentatie Yolanda Entius in De Balie]]> Op maandag 7 maart vond de presentatie plaats van Het kabinet van de familie Staal, de nieuwe roman van Yolanda Entius. Tijdens een Discordia avond in De Balie lazen Annette Kouwenhoven en Margijn Bosch samen met de auteur een fragment uit het boek.

Kijk verder voor een kort fotoverslag

]]>
<![CDATA[Presentatie Verplicht gelukkig een groot succes]]> De presentatie van het nieuwe boek van Saskia Goldschmidt Verplicht gelukkig was een groot succes. De hele voorraad boeken schoon verkocht en prachtig voorproefje van Saskia's theaterbewerking van het boek. Daarnaast is haar nieuwe website dit weekend online gegaan: Saskiagoldschmidt.nl.

Kijk verder voor een kort fotoverslag.

]]>
<![CDATA[De rietdekker in het theater]]> De Zeeuwse theatergroep Zeelandia zal dit voorjaar een toneelbewerking van het boek De rietdekker van Rinus Spruit spelen.

]]>
<![CDATA[Boven is het stil wordt verfilmd]]> Boven is het stil van auteur Gerbrand Bakker wordt verfilmd. Scenariste Nanouk Leopold heeft voor haar filmbewerking van de succesvolle roman financiële steun gekregen van het Nederlands Fonds voor de Film.

]]>
<![CDATA[David Grossman wint National Jewish Book Award]]> De winnaars van de National Jewish Book Awards zijn bekendgemaakt en David Grossman heeft voor To the End of the Land (Een vrouw op de vlucht voor een bericht) de JJ Greenberg Memorial Award voor beste fictie boek van 2010 ontvangen.

]]>